Уряд Польщі хоче, аби українці могли далі працювати без отримання спеціальних дозволів

Уряд Польщі хоче, аби українці могли далі працювати без отримання спеціальних дозволів

Новий законопроекті «Антикризовий щит 3.0» передбачає, що іноземці можуть виконувати сезонну роботу без додаткових дозволів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Ця новина неабияк потішить фермерів, які бояться, що цього року їм не буде кого наймати на роботу. Проект також передбачає продовження терміну дії всіх документів та дозволів, які іноземці отримали в Польщі.

У законопроекті з’явилися такі пропозиції для іноземців:

1) зміна умов працевлаштування, передбачених у дозволі (на перебування у зв’язку з будь-якою роботою і на працевлаштування типу А і Б). При чому зарплатня робітника не може бути нижчою за мінімальну.

2) особи, що мали дійсні 13 березня 2020 року дозволи типу А і Б, дійсні 13 березня 2020 року (або раніше), дійсні 14 березня 2020 посвідчення і дійсні 13 березня 2020 року дозволи на сезонну роботу, можуть, без дозволу, виконувати (протягом стану епідемії та 30 днів після його скасування) сезонну роботу.

Це — хороші новини для українців, які працювали на основі дозволу типу А і Б, посвідчення та дозволу на сезонну роботу, але втратили цю роботу. Якщо цей законопроект буде втілений в життя, то іноземці зможуть працювати у нового роботодавця без дозволу на сезонну роботу. Проте це не стосується до осіб, які мали дозвіл на перебування у зв’язку з роботою.

“Це законопроєкт, на 99% він стане законом приблизно через 2 тижні. Хіба, що щось виправлять, бо, на мою думку, сезонна робота мала би бути доступна теж і для тих, хто має дозвіл на перебування у зв’язку з роботою.”, — зазначає Пшемислав Ліс Маркєвіч, польський і український юрист.