В Польщі будуть по-новому здавати на посвідчення водія

В Польщі будуть по-новому здавати на посвідчення водія

В Польщі у 2019 році почнуть діяти нові правила іспитів на отримання водійського посвідчення. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Що змінюється у 2019 році?

З початком 2019 року вступлять в силу зміни до Інструкції про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія.

Новий проект змін дещо полегшить іспити для отримання (обміну) водійського посвідчення.

Зміни про які говориться щонайменше рік, пов’язані зі здачею екзаменів для отримання права керування транспортними засобами. Нововведення стосуються як інструкторів з водіння, майбутніх водіїв, так і екзаменаторів, які співпрацюють з центрами воєводського дорожнього руху (Wojewódzkimi Ośrodkami Ruchu Drogowego).

Законопроект про зміни вже підготовлений. В даний час ведуться консультації з представниками з грона викладачів-інструкторів і екзаменаторів. Існує ймовірність того, що остаточний проект буде передано на узгодження Сейму та Сенату вже цього року.

dav

Чи легко отримати водійські права в даний час? 

Статистика не бреше. Польща значно відстає у звітах про здачу іспитів “на права”. Така ситуація не завжди є наслідком низького рівня кваліфікації учнів та майбутніх водіїв. У Польщі, в середньому, 35% осіб, які приїжджають до автошколи, успішно проходять іспит. У Великобританії аналогічний іспит, що дозволяє керувати автомобілем, проходить майже половина студентів (47%), а в Німеччині — 70%. Як взяти приклад із західних сусідів і вплинути на ситуацію?

Однією з проблем поточного стану справ є сам підхід до отримання водійських прав і самого іспиту. Інструктори, які готують майбутніх водіїв до іспиту,  скаржаться на те, що на практиці вони не навчають, як безпечно їздити, тільки як успішно скласти іспит. Більшість з них вважають, що курс не вчить їздити. Для того, щоб ефективно реагувати  на дорозі в надзвичайних ситуаціях або коли швидко змінюється погода, водії додатково проходять спеціальні курси, наприклад, маневрування та проїзд під час ожеледиці або в гірських районах.

Водійські права 2019: менше бюрократії

Під час іспиту на отримання водійського посвідчення, безпечне і плавне керування не вимагається (хоча, очевидно, також підлягає оцінці експерта). Найважливішим є правильне виконання індивідуальних маневрів. Експерт також звертає особливу увагу на уміння водія, згідно завчених положень. На іспиті немає великих або дрібних помилок, незначних або таких, що несуть загрозу життю і здоров’ю всіх учасників ДР. Одна помилка призводить до попередження, наступна незначна помилка вже виключає з подальшої частини іспиту.

Екзаменатори буквально підходять до правил дорожнього руху під час іспиту, тому що це просто окупається. Більшість платежів до воєводських дорожніх центрів (Wojewódzkich Ośrodków Ruchu Drogowego) — це лише плата за курси водіння. Згідно з звітом Вищого аудиторського центру, підготовленим у 2016 році, 88% доходів WORD припадає на іспити, з яких майже 70% — це повторні іспити.

Народний депутат від ПІС Ян Мосіньскі в інтерв’ю TVN24bis зауважив, що нинішня ситуація, пов’язана з великою кількістю повторних іспитів в Польщі, є патологічною. Виходом з цієї ситуації є, серед іншого, зміни у способі фінансування WORD. Правляча партія хоче, щоб ці центри фінансувалися воєводою, тобто з державного бюджету. Винагорода екзаменаторів повинна визначатися зверху, незалежно від кількості проведених екзаменів.

Законопроект перебуває в законодавчому процесі. Проект зміни фінансування готовий, на даний момент його обговорюють із представниками середовища інструкторів і екзаменаторів. Наступні кроки, включаючи подання законопроекту до Сейму на голосування, можна очікувати вже цього року.