В Польщі знову подорожчають сигарети і алкоголь

В Польщі знову подорожчають сигарети і алкоголь

Члени PiS підготували законопроект з новими ставками акцизу. Згідно проекту  подорожчають сигарети і алкоголь. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Уряд опублікував так званий Довгостроковий фінансовий план держави (Wieloletni Plan Finansowy Państwa). Документ визначає загальний напрямок діяльності держави на найближчі роки. Щороку кожна країна ЄС подає такий план наглядовим органам, а у вівторок, що минув було подано такий проект для Польщі на 2019-2022 рр.

Виявляється, уряд планує підвищити акцизний збір на алкоголь і сигарети на 3 відсотки. Підвищення заплановано вже з наступного року!

Новим варіантом довгострокового фінансового плану держави є збільшення акцизного податку на товари, а саме:

— етиловий спирт,

— пиво

— вино,

— винні продукти,

— тютюнові вироби,

— сушений тютюн,

— інноваційні продукти.

Ставка акцизного збору на зазначені продукти збільшиться на 3%. Як зазначено в обґрунтуванні, остання зміна акцизного збору відбулася на початку 2013 року. Це тоді було збільшення ціни на 15 відсотків на алкоголь і 5 відсотків на сигарети і тютюну. Наступне планове підвищення акцизного збору на 3 відсотки є «наслідком зростання інфляції з моменту останньої зміни», — сказав Мінфін РП.

Уряд припускає, що більш високий рівень акцизного податку на 2020 рік збільшить дохід до бюджету на 1,14 млрд злотих.

Очікуваний бюджетний ефект включає 353 мільйони польських злотих у випадку алкогольних напоїв, окрім сидра та перрі, та 579 мільйонів злотих у випадку тютюнових виробів, сушеного тютюну, інноваційної продукції (у розмірі 97 злотих за 1 гектолітр готової продукції) з метою розвитку цього ринку і опосередковано підтримки ринку сировини, з якого товари виробляються, а також на електронні сигарети.

Скільки буде коштувати упакування сигарет?

— Ми дивуємося оголошенню про підвищення акцизного збору, адже уряд ні з ким не консультувався”, — повідомив анонімно представник тютюнової галузі. Він також висловив стурбованість тим, що підвищення податків може змінити тенденцію до зниження незаконної торгівлі та збільшення надходжень акцизного збору.

Через відсутність детальних даних також важко сказати, наскільки підвищиться ціна пачки сигарет, але напевно це буде більше, ніж збільшення ставки акцизного податку. Можна очікувати зростання цін на 5-6 відсотків. Це означало б збільшення на 70-84 грош для сигарет, що зараз коштують 14 злотих.