В Польщі зростає попит на нянь: відмічено найвищий показник росту заробітної плати

В Польщі зростає попит на нянь: відмічено найвищий показник росту заробітної плати

В Польщі, особливо у великих містах, зростає попит на послуги нянь і доглядальниць. За даними учасників ринку, кожного року в середньому на 15-20%. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Серед замовників тепер не тільки багаті поляки і бізнесмени, але й білі комірці, і креативний клас. Відповідно, якщо збільшується попит, то й ціна за такі послуги стрімко йде вгору.

У 2018 році погодинна ставка нянь в Польщі становила в середньому 12,73 злотих нетто (збільшення на 1,65 злотих у порівнянні з 2017 роком). Це найвище зростання — з року в рік — з 2013 року.

Няні в Польщі можуть розраховувати на подальше підвищення зарплати.

Згідно з доповіддю «Ринок нянь в Польщі в 2018 році» („Rynek niań w Polsce w 2018 roku”), у 2018 році погодинна ставка нянь в Польщі становила в середньому 12,73 злотих нетто (збільшення на 1,65 злотих у порівнянні з 2017 роком).
Вона була вищою, на 2.97 PLN, ніж мінімальна погодинна ставка в Польщі (у випадку працівників, які працюють за контрактом, якщо працівник не є студентом віком до 26 років і не сплачує добровільного внеску на страхування у випадку хвороби).

Пропонована ставка за годину роботи в 2018 році є найвищою з 2013 року (порівняно з попереднім роком). Рік і два роки раніше сума становила 11,08 злотих, у 2015 році — 10,29, у 2014 році — 9,84, а в 2013 році — 9,36 злотих відповідно. Автори дослідження також вказують, що різниця в нормі нянь і мінімальної ставки є найвищою. Вони підкреслюють, що зміни погодинної ставки доглядальниць за дітьми збігаються з підвищенням мінімальної погодинної ставки в Польщі.

Варто нагадати, що середня заробітна плата в Польщі за останні чотири роки зросла майже на 700 злотих, а лише 2018 року — на 300 злотих — до 4,585 злотих. Як повідомили в Міністерстві підприємництва та технологій (Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii), за останні роки швидко зростала і валова мінімальна заробітна плата. Цього року цей показник становить 2,250 злотих, тобто на 500 злотих більше, ніж у 2015 році. Це означає збільшення мінімальної заробітної плати за цей період на 28%, що значно більше, ніж у попередні роки.

Звіт Niania.pl також вказує, що найбільший попит на послуги няні у мешканців великих міст. Саме там зголошується більшість людей, які хочуть працювати в цій професії, няні переважна реєструються на порталах з пошуку роботи. Пропозиції з найбільших міст воєводств становлять значну частину всіх пропозицій (мова про Вроцлав, Люблін, Варшаву, Гданськ тощо).

— Це не дивно. Мігранти з інших регіонів часто живуть у містах, які не можуть розраховувати на допомогу родичів у догляді за дітьми. Також важче знайти місце в дитячому клубі або дитячому садку”, — говорить Моніка Перковська, представник Niania.pl, психолог і психотерапевт дітей і молоді.

Джерело: Niania.pl