В Польщу прийшла "Українська весна": в Познані стартує фестиваль української культури

В Польщу прийшла “Українська весна”: в Познані стартує фестиваль української культури

У Познані на заході Польщі з 9 по 12 травня триватиме одна з найбільших українських культурних подій року в РП — фестиваль “Українська весна”. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

9 травня, в Познані стартує фестиваль української культури «Українська весна», який об’єднує покази фільмів, дискусії літераторів та концерти відомих українських виконавців.

Цьогоріч свято української культури триватиме до 12 травня.

У 2007 році при Почесному консульстві України у Познані Лукаш Горовські – тодішній почесний консул – створив Товариство “Польща-Україна”. Згодом постала вона – “Українська Весна”. Організатори зазначають, на початку захід створений лише як площадка для огляду культури східного сусіда, тепер фестиваль став стабільною платформою зустрічей локальних мистецьких середовищ із українськими партнерами.

Цьогоріч в програмі “Української весни”, крім мистецьких новинок з України, низка проектів, які є результатами польсько-української кооперації.

В програмі 10 травня о 17:00 покази короткометражних фільмів про Київ і документальний фільм «Людина з табуретом».

«Людина з табуретом» — біографічний фільм про життя українського режисера, мандрівника і продюсера видатних проектів Леоніда Кантера. Назва фільму відноситься до книги «З табуретом до океану», ідея якої полягала в тому, щоб подорожувати до чотирьох океанів з кухонним табуретом. Фільм був заснований на основі відео, зробленому Кантером під час подорожі до мису Хорн. Його друзі (люди, з якими він подорожував і знімав фільм) завершили початок проекту, поки режисер ще був живий. Кантер є режисером документального фільму «Українці» про оборону Донецького аеропорту і «Міфу» про Василя Сліпака — оперного співака з Франції, який потрапив до лав українських бійців у російсько-українській війні на сході України.

В суботу 11 травня о 20:00 запланований концерт переможниці Євробачення Джамали. Вхід вільний.

Крім того в рамах фестиваль відбудуться також конференції (“Український слід у Великопольщі”), презентація книги Богдана Коломійчика, концерт Львівського симфонічного оркестру, заняття для дітей та молоді, інформаційна зустріч про освіту в Польщі.

Переглянути повну програму фестивалю “Українська весна” можна за посиланням ТУТ.