В польських магазинах різко зростають ціни

В польських магазинах різко зростають ціни

Інфляція прискорилася. Показник росту цін в Польщі зараз найбільший за останніх 17 місяців. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Швидко зростаючі ціни на паливо вплинули на продовольчі товари. Тож зараз в країні спостерігається найвища інфляція з 2017 року. Заборона на торгівлю в неділю також дала свої плоди — великі мережі супермаркетів підвищили ціни, щоб компенсувати зазначені збитки.

Інфляція склала 2,2% у квітні (відповідно до річних показників) порівняно з 1,7% у березні — саме такі підрахунки провело Центральне статистичне управління. Це — набагато вищі показники, ніж очікували аналітики ринку, вони сподівалися, в середньому, на 1,8% зростання. Такого високого стрибка цін у магазинах не було з листопада 2017 року.

Лише у квітні порівняно з попереднім місяцем ціни на споживчі товари та послуги зросли на 1,1%. Таке сильне збільшення масштабу всього за один місяць не було з січня 2011 року.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої збільшилися на 3,3%. у порівнянні з попереднім роком, ціни на енергоносії — знизилися на 0,8%. При цьому ціни на пальне для приватного транспорту зросли на 8,5% за річними підрахунками.

Наразі можна побачити, що головним фактором зростання інфляції були ціни на автозаправних станціях. Вони перекладаються пізніше на вартість транспорту, серед інших харчування а, отже, — і на ціни на продукти харчування на полицях магазинів.

За матеріалами порталу money.pl