Варшав’яни відвідують могили близьких
Почесна варта на могилі підполковника Хіероніма Купчика у Щецині PAP/Marcin Bielecki

Варшав’яни відвідують могили близьких

Багато осіб приходять на кладовища вже сьогодні, аби уникнути натовпу та загрози зараження коронавірусом. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

За два дні до Дня всіх святих жителі польської столиці відвідують могили близьких. Багато осіб приходять на кладовища вже сьогодні, аби уникнути натовпу та загрози зараження коронавірусом, адже 1 листопада на цвинтарях може бути значно більше людей. Усі приходять з душевної потреби та бажання зустрітися духовним чином з тими, хто відійшов.

Багато осіб, серед яких пані Кристина, кажуть, що пандемія на заважає у духовному переживанні 1 листопада: 

«Як хтось справді хоче поговорити з тими, що відійшли, то для цього не треба свята. Коли у мене з’являється таке бажання, то я приходжу на кладовище, аби поговорити з чоловіком, з мамою. На дворі – гарна погода, тому можна спокійно прогулятися і немає натовпу, а в неділю може бути дуже багато людей. Для мене це дуже важливий час, це так, ніби я зустрічаюся з цією особою, створюється дуже близький контакт».

Дехто вирішив раніше відвідати могили з огляду на безпеку:

«Моя мама дуже хотіла відвідати могили, родичів, незважаючи на пандемію, тому ми вирішили зробити це раніше, щоб не потрапити у натовп, адже, мабуть, 1 листопада буде багато людей. Це – давня традиція».

«Ми вирішили прийти раніше, адже я – після операції і не хотіла би потрапити у натовп, тому ми з донькою вирішили сьогодні прийти на кладовище. Треба відійти від цієї ситуації і, незважаючи на все, згадати своїх близьких».

Багато осіб також підкреслює, що найважливішим цього дня є духовний вимір. У Католицькій церкві День всіх святих святкується 1 листопада на згадку всіх християн, що отримали спасіння і потрапили до неба. У День всіх святих, а також наступного Задушного дня поляки відвідують кладовища, аби запалити свічки на могилах своїх близьких та залишити квіти.

IAR/М.К.