Від чого помирають поляки

Від чого помирають поляки

Польща входить в десятку країн світу з найвищою смертністю. Від яких хвороб найчастіше вмирають поляки? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

У 2018 році померло 414 тисяч жителів Польщі — це найбільше число з часів війни. Збільшення тривалості життя в країні все більше сповільнюється. Цьому сприяють куріння, неправильне харчування та гіпертонія.

Кількість померлих у порівнянні з попереднім роком збільшилася на 3 відсотки, повідомляє «Dziennik Gazeta Prawna». Це найбільша кількість смертей після закінчення Другої світової війни. Центральне статистичне управління передбачило, що Польща досягне цього результату в 2032 році.

Ця тенденція підтверджується й даними ZUS. Сьогоднішній 60-річний чоловік або його однолітки житимуть ще 262,2 місяці, тобто більше 21 року. Особа у віці 65 років проживе ще 218,4 місяці, або більше 18 років.

Польське суспільство старіє

На перший погляд, це не виглядає погано, але ці дані означають, що статистичний поляк помре молодшим, ніж ті, що народилися роком раніше.

Старіння населення частково відповідає за кількість смертей. Проте, це не все пояснює. Зростання кількості смертей, в основному пов’язане з несвідомим ставленням поляків до власного здоров’я. З одного боку,  люди не знають, що шкодить здоров’ю, з іншого —  не дотримуються медичних рекомендацій.

Поляки не знають про фактори ризику

На думку фахівців, скорочення тривалості життя відбувається в основному за рахунок куріння, поганого харчування або підвищеного тиску. Тим часом більшість поляків або не знають, які фактори ризику є, наприклад, при серцевих захворюваннях, або вони не можуть правильно вказати на них – випливає з досліджень.

Крім того, як зазначає газета, поляки не хочуть лікуватися. Кожен п’ятий пацієнт з гіпертонією взагалі не дотримувався інструкцій лікаря. Лідерами в цьому є чоловіки.

На даний момент гіпертонія — це основна причина смерті поляків. Ішемічна хвороба серця — це друге за поширеністю захворювання в Польщі. Найчастіше недуга починається в результаті закупорки судин холестерином, дефекту судини, або гормональних змін. Після чого і відбувається порушення кровообігу. Через це серцевий м’яз (міокард) отримує з кров’ю менше кисню, ніж необхідно для роботи серця.

Як результат, людина відчуває порушення серцевого ритму, інфаркт міокарда, або навіть зупинку серця.

У зоні ризику ІХС знаходяться літні чоловіки. Однак наступ хвороби можуть спровокувати такі фактори як паління, ожиріння, алкоголізм, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя або стрес. Найчастіше пацієнти, які мають ІХС, скаржаться на біль в грудях, задишку, слабкість і відчуття збою в ритмі роботи серця.

Злоякісні пухлини — третя причина передчасної смерті серед поляків. Таку смертність фахівці реєстру пояснюють тим, що багато пацієнтів — третина хворих з шлунково-кишковою пухлиною і половина всіх хворих на рак легенів, відмовлялися від лікування.

Форма раку найчастіше залежить від віку людини. Наприклад, діти до 17 років схильні до лейкемії (раку крові). Чоловіки від 18 до 29 схильні до раку яєчок, а жінки в цьому ж віці частіше отримують рак щитовидної залози.

Чоловіки у віці від 30 до 74 років частіше за все страждають від раку легенів, а жінки — від раку молочної залози. Після 74 років велика ймовірність появи раку шкіри і сечового міхура.