Відомі результати виборів до Європейського Парламенту 2019 в Польщі

Відомі результати виборів до Європейського Парламенту 2019 в Польщі

26 травня в Польщі відбулися вибори до Європейського Парламенту. Вже відомі офіційні дані з Національної виборчої комісії про результати та національну відвідуваність. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

За результатами опитування, PiS отримає 24 місця, KE — 22, Wiosna — 3, Konfederacja — 3, а інші партії не отримали місць.

43% — такою була явка виборців станом на  26 травня на виборах до Європейського Парламенту 2019 року.

Мандати в ЄП з Польщі виграють:

Radosław Sikorski — Koalicja Europejska
Robert Biedroń — Wiosna Roberta Biedronia
Marek Belka — Koalicja Europejska
Witold Waszczykowski — Prawo i Sprawiedliwość
Elżbieta Kruk — Prawo i Sprawiedliwość
Leszek Miller — Koalicja Europejska
Krzysztof Hetman — Koalicja Europejska
Beata Szydło — Prawo i Sprawiedliwość
Róża Thun — Koalicja Europejska
Janina Ochojska — Koalicja Europejska
Anna Zalewska — Koalicja Europejska
Tomasz Frankowski — Koalicja Europejska
Karol Karski — Prawo i Sprawiedliwość
Adam Bielan — Prawo i Sprawiedliwość
Jarosław Kalinowski — Koalicja Europejska
Zdzisław Krasnodębski — Prawo i Sprawiedliwość
Ewa Kopacz — Koalicja Europejska
Tomasz Poręba — Prawo i Sprawiedliwość
Jerzy Buzek — Koalicja Europejska
Jadwiga Wiśniewska — Prawo i Sprawiedliwość
Bartosz Arłukowicz — Koalicja Europejska
Joachim Brudziński — Prawo i Sprawiedliwość
Magdalena Adamowicz — Koalicja Europejska
Włodzimierz Cimoszewicz — Koalicja Europejska
Jacek Saryusz Wolski — Prawo i Sprawiedliwość
Danuta Hubner — Koalicja Europejska
Ryszard Legutko — Prawo i Sprawiedliwość
Patryk Jaki — Prawo i Sprawiedliwość
Adam Jarubas — Koalicja Europejska

Кінцеві офіційні результати PKW будуть відомі до понеділка або вівторка. Всю останню інформація про вибори до Європарламенту можна знайти на сайті (натиснути ТУТ).

Результати голосування по виборчих дільницях:

Gdańsk — wygrywa KE
Bydgoszcz — wygrywa KE
Olsztyn — wygrywa PiS
Warszawa województwo — wygrywa PiS
Warszawa miasto — wygrywa KE
Łódź — wygrywa KE
Poznań — wygrywa KE
Lublin — wygrywa PiS
Rzeszów — wygrywa PiS
Kraków — wygrywa PiS
Katowice — wygrywa KE
Wrocław — wygrywa KE
Gorzów Wielkopolski — KE

Що стосується виборчих інцидентів, поліція зафіксувала 67 випадків порушення виборчої тиші. Найчастіше це були рекламні оголошення, які видаляли і пошкоджували (22 рази) і агітували (20 разів). У Валбжиху, Згожелеці та Кельце пробували виносити виборчі бюлетені. Виборчі бюлетені були знищені і в Торуні.

Як повідомляє інспектор Моніка Члебіч, прес-секретар воєводської поліції у Бидгощі, справа була класифікована як злочин, а кримінальне провадження відбудеться згодом. У Вроцлаві, заступник голови окружної виборчої комісії, під час штампування бюлетенів, сховав чотири немарковані виборчі картки у внутрішню кишеню, але після зауваження голови виборчої дільниці хутко віддав їх назад. Цей чин класифікувався як злочин проти виборчих документів, а проти заступника було порушено провадження.

Під час першої конференції Національної виборчої комісії повідомлялося, що в суботу, 25 травня, в управлінні Національної поліції представили звіт про те, що було занотовано 38 випадків порушення виборчої тиші.

— Слід підкреслити, що все відбулося дуже спокійно”, — повідомляє представник PKW. У неділю всі виборчі дільниці були відкриті з 7:00 ранку. Коли йдеться про випадки порушення виборчого мовчання в неділю, було лише кілька випадків неналежної поведінки. Однією з таких форм поведінки була дія голови виборчої комісії, яка добровільно взялася за роботу після вживання алкоголю. У Олешицькій гміні чотири виборчі комісії помилково штампували виборчі бюлетені. Однак, помилкові печатки не впливають на дійсність виборчих бюлетенів”, — повідомляє представник PKW.

Вибори до Європейського Парламенту відбулися під пильним оком спостерігачів з числа представників інших країн у Міжнародному парламенті: Молдова, Грузія, Вірменія, Рух соціальних спостерігачів з Російської Федерації, України та Білорусі. Загалом занотовано 59 міжнародних спостерігачів, які пильно стежили за прозорістю виборів до Європейського Парламенту в Польщі.

26 травня — вибори до Європейського Парламенту

Члени Європейського Парламенту призначаються на виборах в окремих країнах Співтовариства. Вони обираються кожні п’ять років як резиденти кожної країни Європейського Союзу. Кількість депутатів Європейського Парламенту з кожної країни приблизно пропорційна чисельності її населення.

Застосовується принцип дигресивної пропорційності: жодна країна не може мати менше 6 або більше 96 членів Європейського парламенту, а загальна кількість депутатів не може перевищувати 751 (750 плюс голова). Польща матиме 51 член Європарламенту або 52 — якщо в ЄС відбудеться brexit. У цьому випадку загальна кількість членів Європарламенту знизиться до 705.

Вибори до Європейського Парламенту 2019 — як вони відбулися в Польщі?

Вся Польща була розділена на 13 виборчих округів.

Виборці в Польщі голосують у виборчих комісіях за місцем їх постійного проживання. Громадянин вноситься в реєстр виборців з посади на підставі його зареєстрованого місця проживання для постійного проживання. Якщо хтось хотів голосувати за межами місця реєстрації, він мав змогу завантажити сертифікат про право голосу.