Вроцлав і Коперник: що спільного?

Вроцлав і Коперник: що спільного?

“Я вважаю за краще задовольнятися тим, за вірність чого можу поручитися”. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Ці слова — кредо наукової діяльності знаного у всьому світі астронома, математика та економіста Міколая Коперніка.

Значна частина життя науковця пов’язана з Вроцлавом. І хоч минуло багато років з тих часів, але жителі міста пам’ятають це і гордяться цим фактом. Саме тому ім’ям астронома названо місцеві аеропорт, парк і будинок культури.

1973 рік був названий роком Коперніка, на честь 500 річниці з дня його народження. Саме в цьому році було оголошено конкурс на проект пам’ятника видатному науковцю. Переможним став ескіз професора Леона Подсядли (Leona Podsiadły). Відкриття пам’ятника відбулося в 1974 році. 1977 року була встановлена табличка з написом: Вроцлав’яни Міколаю Коперніку 1473-1543.

Цікаво, що місцем для встановлення пам’ятника було обрано безіменну площу, між Головним вокзалом і галереєю Домініканською. На цьому місці в 1827-1945 роках стояв палац одного з Сілезійських магнатів і промисловців, що був визнаний найкрасивішим житловим будинком у Вроцлаві в І половині XIX століття.

Так вже понад 40 років під густою кроною старої верби, що мов би, вкриває його від палючого сонця та холодних дощів, стоїть пам’ятник Міколаю Коперніку — науковцю, який дякуючи невтомній праці та непересічному таланту зробив вклад в світову науку, про який будуть пам’ятати ще багато століть.

За матеріалами: Ihor Pivtoratskyi