Як і де знайти житло у Вроцлаві?

Як і де знайти житло у Вроцлаві?

Однією із перших та найголовніших проблем, з якою стикається іноземець, котрий приїхав в іншу країну, є оренда житла. Про те, де шукати ідеальну квартиру та як швидко її знайти і піде мова в цьому матеріалі.Кожен, хто бодай раз самостійно намагався знайти бажане житло, рано чи пізно зіткнувся з деякими проблемами та нюансами. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Основні проблеми, з якими можна зіткнутися під час пошуку житла, і до яких варто бути готовим:

Більшість квартир, оголошення про оренду яких рясніють на сторінках інтернет-видань та різноманітних порталів з пошуку житла, здаються через агентства та з допомогою посередників. І все б нічого – ви підписуєте договір, згідно з яким представник агентства зобов’язаний підшукати вам ідеальний варіант помешкання відповідно до всіх ваших вимог і за певний термін. Проте найчастіше такий представник вимагатиме від вас оплату за свою роботу в розмірі місячної орендної плати. А це, погодьтесь, недешево.

Коли ви вирішите орендувати квартиру, найбільш ймовірно, вам доведеться заплатити кошти за оренду на місяць вперед, а також таку ж суму «кауції». Це – застава в розмірі місячної оплати, яку власники беруть як гарантію того, що помешкання залишиться в такому ж стані, як і на початку найму, а також як гарантію оплати наймачем усіх рахунків. Якщо при виселенні ви здасте квартиру чи кімнату в такому ж стані, в якому її орендували – власник повинен вам повернути ці кошти, або ж ними ви «перекриєте» вартість вашого проживання за останній місяць.

Дуже часто власники помешкань хочуть, аби ви орендували житло на довгий проміжок часу – на пів року чи рік, а то й більше. Тому у вас не буде можливості пожити місяць чи два, щоб перевірити, яке сполучення до роботи чи університету, чи приємні у вас сусіди тощо. Бо під час здачі житла ви підписуєте з власником умову найму.

Якщо ви – іноземець, до того ж хочете знімати житло для сім’ї з дітьми – будьте готові до того, що не кожен власник захоче здати вам таке помешкання. Орендарі хочуть себе вберегти від неприємностей, адже, згідно з польським законодавством, він не матиме можливості виселити родину з неповнолітніми дітьми в разі несвоєчасної оплати чи заборгованостей. Тому власники хочуть підписання «оказіональної» умови – вона має бути підписана у нотаріуса, до того ж, потрібно, аби якийсь поляк поручився за вас – мовляв, якщо вас виселять, то він візьме вас до себе. Складно, правда ж?

Цінова політика
Вроцлав належить до одних з найбільший і, відповідно, найдорожчих міст Польщі. Хоч тут, на відміну від столиці, ціни на оренду житла нижчі в середньому на 15-20%, проте таке задоволення – не з дешевих. Середня ціна на оренду квартири у Вроцлаві зазвичай не перевищує 1500 злотих. Двокімнатні квартири коштують дорожче — в середньому 1700-1800 злотих, а трикімнатну квартиру можна орендувати орієнтовно за 2300-2600 злотих.

Отож, де шукати квартиру чи будинок?
Якщо у вас достатньо коштів і ви не хочете витрачати час і нерви на самостійні пошуки – тоді ви можете звернутись до ріелтора. Але будьте готові до всіх вище перелічених нюансів. «Проте навіщо платити більше, якщо можна все зробити самому?» — неодмінно скажете ви. Ось тому далі подаємо вам інформацію, де найкраще шукати свою вимріяну квартиру.

Для цього було б добре, щоб ви хоча б трохи розуміли польську мову і могли б написати кілька слів чи поспілкуватися з орендарем. Звісно, в мережі ви можете користуватися інтернет-перекладачем, проте під час переговорів та підписання договору оренди було б добре, якби вам допоміг хтось із друзів чи знайомих, які досить добре володітимуть польською мовою.

Найкраще житло шукати все ж в інтернеті. Це – доволі зручно й швидко. Звісно, ви можете також купити кілька місцевих газет і пошукати там, проте цей метод вже дещо відходить у минуле. Отож, пропонуємо вам перелік сайтів, де найкраще шукати потрібне помешкання. І ось вони:

• olx.pl
• gumtree.pl
• dom.gratka.pl
• otodom.pl
• morizon.pl
• vk.com та facebook.com – тут варто підписатися на різноманітні групи на кшталт «українці у Вроцлаві» або «Оголошення Вроцлав» тощо. У таких групах люди часто розміщують оголошення про здачу квартири, кімнати або місця в кімнаті. Тому не варто гребувати такими варіантами, адже часто таким чином можна знайти недорогий варіант.
• Airbnb (тут краще шукати оренду на короткий термін).
https://inpoland.net.pl/listing-category/nedvizhimost/

Як підписати договір?
Отож, ви нарешті знайшли бажане житло, про все домовились і вам усе подобається. Ви уточнили вартість комунальних послуг, розмір кауції та узгодили термін оренди, дізнались, чи є в помешканні інтернет та яке транспортне сполучення до важливих для вас місць, а також познайомились із сусідами. Тож прийшов час для підписання договору оренди. Як це правильно зробити, аби вас не пошили в дурні?

Договір повинен бути укладений у письмовій формі та містити:
• місце і дату укладення договору;
• особисті дані обох сторін (в т.ч. PESEL або номер закордонного паспорта);
• детальний опис помешкання (площа, стан ремонту, наявність техніки);
• розмір орендної плати (додатково – інформація про кауцію та чинш);
• термін дії договору;
• умови при яких договір буде розірвано;
• інші права та обов’язки обох сторін;
• підписи.

Додатково туди можна вписати пункти, які включатимуть інформацію про те, чи можете ви робити в квартирі ремонт (за потреби) або хто оплачуватиме кошти раптових поломок чи в разі непередбачуваних ситуацій. А щоб вам було простіше, ось тут ви знайдете середньостатистичний зразок договору оренди:
https://migrant.biz.ua/wp-content/uploads/2018/10/umowa-najmu-lokalu-mieszkalnego.pdf

Звісно, ви можете самостійно щось коригувати чи вносити правки, проте все це повинно бути узгоджено з власником помешкання. І так, договір повинен бути підписаний у двох примірниках – для вас та для орендаря.

Сподіваємось, що ці поради будуть для вас корисними і ви неодмінно швидко й без проблем знайдете саме те, що шукали!