Як українським заробітчанам захистити себе від шахрайства на роботі у Польщі

Як українським заробітчанам захистити себе від шахрайства на роботі у Польщі

Як українцям не стати жертвою шахрайства при працевлаштуванні у Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Проблему обговорювали на круглому столі разом з Державною інспекцією праці Польщі та профспілкою українських працівників у Польщі.

Від участі відмовилися представники МЗС України, нардепи від фракцій Верховної Ради, які декларують свою зацікавленість питанням заробітчан, представники агентств праці України та Польщі.

Приводом для зустрічі стало збільшення кількості громадян України, які стали жертвами недобросовісних роботодавців. Українці все більше жаліються, що через пандемію коронавірусу втратили роботу, а роботодавці почали частіше їм не виплачувати заробітну плату. Українці тяжко працюють фактично безкоштовно.

На круглому столі обговорили, як українцям уберегтися від польських роботодавців, які обдурюють робітників, не виплачують їм заробітну плату. На що варто звернути увагу при підписані трудового договору. Які ознаки можуть вказувати, що роботодавець може вже на початку виявитися нечистим на руку? Як варто діяти коли вам не виплачують зарплату? Чи можна якось зарадити ситуації, коли працівник вже поїхав в Україну

Старший спеціаліст Праці – Спеціаліст Агата Костик-Левандовська поінформувала, що на жаль, самі ж українці обдурюють з роботою своїх співвітчизників. Це доволі серйозна проблема для інспекції праці, так як українці часто реєструють фірми на «віртуальні адреси», і навіть фізично не знаходяться у Польщі. Відповідно PIP не в стані навіть застосувати санкції до власника фірми, а це дає їм можливість продовжувати порушувати трудове законодавство.

В той же час, вона відмічає низький рівень ознайомленості українців зі своїми правами та алгоритмами дій, коли роботодавець не виплачує заробітну плату, або порушує умови трудового договору. Люди не користуються елементарними речами, не перевіряють роботодавця. Не користуються пошуком в Інтернеті, не читають відгуки на форумах. Досить розповсюджена практика, коли українці підписують трудовий договір не читаючи його, або не просять роботодавця перекласти його на рідну мову.

Якщо ж вас спіткало лихо і ви потрапили у Польщі до роботодавця, представник PIP інформує, що повідомляти їх необхідно тільки на польській мові і радить взяти з собою когось, хто нею володіє.  Окрім того вона наголошує, що інспекція в стані зреагувати тільки, якщо заявник погодиться не бути анонімом.

Голова профспілки Український мігрант / Трудова солідарність Віталій Махинько говорить, що однією з проблем яка створює ґрунт для  можливості маніпуляцій є наявність так званої «умови злеценія», яка є видом трудового договору, але не забезпечує в повній мірі права робітника.

За його словами, досить розповсюджена ситуація, коли здебільшого одні і ті ж роботодавці порушують закон, обманюють робітників, не виплачують їм заробітну плату. Здебільшого вони фігурують у так званих «чорних списках роботодавців». Інспекція праці Польщі часто знає таких порушників, але не завжди має вплив на них, говорить Віталій Махинько.