Як зміняться правила проживання громадян Великобританії в Польщі у зв'язку з Brexit

Як зміняться правила проживання громадян Великобританії в Польщі у зв’язку з Brexit

Передбачені деякі зміни в правилах проживання громадян Великобританії і членів їх сімей в Польщі у зв’язку з Brexit. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

В даний час британці, як і всі громадяни Європейського Союзу, зобов’язані зареєструвати своє перебування в Польщі, якщо воно триватиме більше 3 місяців. Однак члени їхніх сімей, які не є громадянами Європейського Союзу, зобов’язані отримати карту проживання члена сім’ї громадянина ЄС.

Зареєструватися британці можуть безкоштовно у воєводському управлінні (urzędzie wojewódzkim) за місцем свого перебування. Реєстрація та отримання kart pobytu є обов’язковою для громадян Великої Британії та членів їх сімей, які хочуть залишитися в Польщі після того як ввійде в дію так званий Brexit.

Вихід Великобританії з Європейського Союзу відбудеться 30 березня цього року. У зв’язку з цим було розроблено проект, що регулює статус проживання громадян цієї країни та членів їх сімей в межах Польщі. До цих пір вони користувалися Договором про свободу пересування осіб на території Польщі. Положення про обов’язкову реєстрацію громадян Великобританії підготовлені у випадку браку порозуміння під час підписання умови 30 березня між Великобританією та Європейським Союзом.

Законопроект передбачає встановлення періоду, протягом якого перебування громадян United Kingdom та членів їх сімей на території Польщі відразу ж після Brexit вважатиметься законним. Проект також встановлює правові підстави для надання їм тимчасових та постійних дозволів на проживання, залежно від розпорядження про проживання або право на постійне проживання від 29 березня 2019 року.

Більш детальний виклад юридичних рішень, пов’язаних з перебуванням громадян United Kingdom та членів їх сімей у випадку Brexit можна прочитати на сайті UdSC.

В даний час близько 5,8 тисяч громадян Великобританії мають зареєстроване перебування або документ, що підтверджує право постійного проживання в Польщі. Більшість з них — чоловіки — 4,5 тис  та 1,3 тис жінок. Беручи до уваги дати народження — це люди у віковому діапазоні: до 20 років — 450 осіб, 20 — 39 років — 2600 осіб, 40-59 років — 2,1 тис осіб і людей старше 60 років — 630 осіб.

Установи, компетентні реєструвати перебування громадян ЄС та видавати документи в Польщі — це Управління воєводств “urzędy wojewódzkie” (відповідно до місця проживання громадянина ЄС). Більшість громадян Великобританії зареєстрували своє перебування в наступних воєводствах: Мазовецьке — 2,1 тис осіб, Малопольське — 840 осіб, Нижньосілезьке — 530 чоловік, Сілезьке — 440 чоловік і Поморське — 370 чоловік.