Зміни, які можуть шокувати автолюбителів: паркування - 10 злотих на годину
https://images.cdnyavp.pl/images/articles/34846e2de0b32074f78e5d2a541662a6152ae659.jpg

Зміни, які можуть шокувати автолюбителів: паркування – 10 злотих на годину

Майже 10 злотих за годину парковки навіть в суботу в центрах 40 польських міст та збільшення в чотири рази штрафів за відмову платити за цю послугу. Подібні зміни готує польський Сейм до Закону про державно-приватне партнерство. Яких ще нововведень чекати від цього документа? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Майже 10 злотих за годину парковки навіть в суботу в центрах 40 польських міст та збільшення в чотири рази штрафів за відмову платити за цю послугу. Подібні зміни готує польський Сейм до Закону про державно-приватне партнерство. Яких ще нововведень чекати від цього документа?

Як стало відомо YAVP.PL з посиланням на auto.dziennik.pl, про вартість парковки автомобіля в центральній частині декількох десятків міст Польщі планують збільшити до 10 злотих.

Істотне подорожчання

Що чекає на водіїв? Як припускає поправка до Закону, замість фіксованих сум будуть встановлені межі, виражені у відсотках від мінімальної заробітної плати. На поточний момент, в середньостатистичній зоні платного паркування оплата за першу годину не повинна перевищувати 0,15% від мінімальної зарплати, а в центрі міста – 0,45% мінімальної оплати праці.
Як це переводиться в гроші? Уряд стверджує, що в наступному році мінімальна заробітна плата складе 2220 злотих. Після нескладних математичних розрахунків виходить, що парковка після набрання чинності акту буде коштувати близько 3.30 злотих за першу годину у звичайній зоні, водночас, ціна за постій в центральній частині міста може досягти 10 злотих. Нові правила також передбачають, що оплата за парковку буде вимагатися навіть у суботу.
Передбачається, що оплата за парковку повинна зростати в залежності від кількості часу: друга година не може коштувати дорожче, ніж 20% першої, а третя не буде дорожчою, ніж 20% другої години. Ставка плати за четверту годину парковки та наступних годин не можуть перевищувати ціну першої.

Слідом за паркуванням зростуть штрафи за несплату

Закон також передбачає більш суворі покарання для водіїв, що не заплатили за паркінг.
На сьогодні в Польщі чимало водіїв, які залишають свої машини на тривалий час, вважають за краще взагалі не платити за паркування, оскільки штраф за неоплачену парковку зараз не повинен перевищувати 50 злотих. Цей факт викликає занепокоєння посадових осіб, оскільки за умови багаторазового збільшення вартості однієї години паркінгу, ціна штрафу за несплату може виявитися нижчою від підсумкової суми оплати за паркування.Чиновники передбачили цей момент та хочуть збільшити штраф за відсутність плати за парковку від 50 злотих до 10% мінімальної заробітної плати, що в перерахунку на грошовий еквівалент становить понад 220 злотих. Тобто, в чотири рази більше, ніж раніше. Остаточне рішення про розмір зборів і штрафів прийматимуть  ради міст.

Міста де діятиме новий закон

Це список міст, де планується підвищити ціни на паркінг:
Варшава, Краків, Лодзь, Вроцлав, Познань, Гданськ, Щецин, Люблін, Катовіце, Бялисток, Гдиня, Ченстохова, Радом, Сосновец, Торунь, Кельце, Жешув, Глівіце, Забже, Ольштин, Бельсько-Бяла, Битом, Руда, Сілезія, Рибник, Зелена-Гура, Тихи, Гожув-Великопольський, Домброва-Гурнича, Плоцьк, Ельблонг, Ополе, Валбжих, Влоклавек, Тарнув, Хожув, Кошалін, Каліш та Легніца.
Також YAVP.PL з посиланням на expressilustrowany.pl, стало відомо й про інші зміни, які торкнулися не тільки паркування, а й правил водіння автомобіля.

Чи можна сідати за кермо після келиха пива або вина?

Допустима кількість алкоголю в організмі, що дозволяє сідати за кермо в Польщі, становить максимум 0,2 проміле. Люди, які переступили через цей поріг, можуть зіткнутися з серйозними наслідками. Водій з рівнем алкоголю в крові від 0,2 до 0,5 проміле, згідно з польським законодавством, скоює злочин. З 18 травня 2018 року покаранням за такий злочин є позбавлення водійських прав не менше 6 місяців (суд приймає рішення в кожному окремому випадку) і 5 тис злотих штрафу. Якщо водій став причиною ДТП в цьому стані, фінансовий санкції складатимуть до 10 тис злотих.
Водій зі вмістом алкоголю в організмі більш, ніж 0,5 проміле є злочинцем й до нього застосовуються більш суворі заходи впливу, ніж штраф. За водіння автомобіля в цьому стані загрожує позбавлення волі до двох років. Плюс до цього, обов’язкова заборона на водіння транспортних засобів строком від одного до десяти років.

Штрафи за водіння в нетверезому стані

Якщо водій, який вже притягувався до відповідальності за водіння в нетверезому стані раніше, зробить це правопорушення знову, він повинен буде заплатити 10 тис злотих штрафу. А якщо за даних обставинах п’яний водій став причиною ДТП, він втратить право керувати автомобілем довічно. Більш суворі покарання за водіння під впливом алкоголю вступили в силу з 18 травня 2018 року. Поряд з ними були посилені покарання за перевищення швидкості й перевезення дитини без дитячого сидіння.

Штраф за не пройдений техогляд

За 45 днів запізнення з проходженням технічного огляду автомобіля введено штраф у розмірі 60 злотих.

Можна не возити з собою техпаспорт та страховий поліс

Згідно з поправкою до Закону про дорожній рух Польщі водіям автомобілів з польськими номерами більше не потрібно буде возити з собою техпаспорт та страховий поліс. Правило вступить в силу з 1 жовтня 2018 року.
Це стане можливим завдяки введенню в дію спеціальної бази, яка містить інформацію про реєстрацію, техогляді та страхування автомобіля. Доступ до бази матимуть уповноважені служби поліції, муніципальної поліції або інспекції автомобільного транспорту.
Подібні нововведення стосуватимуться тільки автомобілів, зареєстрованих у Польщі, водії автомобілів на іноземній реєстрації повинні будуть мати при собі всі документи на авто, включаючи страховку.