Знову смог у Вроцлаві. Дихати нема чим

Знову смог у Вроцлаві. Дихати нема чим

У Центрі управління НС (Centrum Zarządzania Kryzysowego) повідомили, що якість повітря у Вроцлаві у 2018 році була незадовільною. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Погіршення якості повітря також підтверджують показники Вроцлавських вимірювальних станцій.

Норми найбільш небезпечного для здоров’я пилу PM10 з січня 2018 по лютий  цього року були перевищені протягом 6-ти місяців! Повітря у Вроцлаві фатальне, незважаючи на те, що місто витрачає багато грошей на обмін печей.

Цього року на ці цілі з міського бюджету виділено 15 млн злотих.

Звіт про забруднення повітря був підготовлений депутатом Міхалом Ярошем. — Нещодавно я купив 12 очищувачів повітря для дитячих садків. Я запитав малюків, що таке смог? Всі вони знали про брудне повітря. Це дуже важливо — усвідомлення того, що повітря забруднене, це є основою для дій влади, а також жителів, які на щодень стикаються з цією проблемою”, — каже Міхал Ярош.

Депутат у звіті використовував дані, серед інших з двох станцій, що вивчають стан повітря на узбережжі Корженівського та на вул. Вишнева. Все свідчить про те, що ще гіршу якість повітря занотовано біля другої станції на Кжиках. Норми небезпечних частинок РМ2,5 були перевищені там протягом 142 днів минулого року! До цього додається 36 днів до кінця лютого цього року. Найгірше було в листопаді 2018 року. Тоді смог атакував місто протягом 28 днів!

— Це погана інформація. Більше того, пил PM2,5 найбільше завдає шкоди нашому тілу”, — говорить Кшиштоф Смольницький з Вроцлавської організації Smog Alarm.

Звідки трагічний стан повітря в місті? Основною причиною забруднення є (у 62%) викиди з вугільних печей — часто в муніципальних будинках, 24% виробляє транспорт, а 12% — промисловість. Підраховано, що щороку у Вроцлаві гине близько тисячі людей через хвороби, викликані якістю повітря.

Коли мешканці міста припиняють палити в печах, повітря в місті радикально покращується.

— Забруднення повітря завдає шкоди людському здоров’ю. З жовтня по березень у нас багато пацієнтів, які скаржаться на респіраторні захворювання. І лікарня, і клініка переповнені”, — говорить Марчін Мурміло, пульмонолог — керівник двох відділів Нижньосілезького центру захворювань легень.