Зустрічайте «Olli» – автобус із 3D-принтера на автопілоті

Зустрічайте «Olli» – автобус із 3D-принтера на автопілоті

Для друку автомобіля достатньо 10 годин. Його корпус витримає навіть зіткнення зі стіною на швидкості 40 км/год, що підтверджує стартап від Phoenix. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Монітор Інфо.

Зі швидкістю 25 миль на годину (приблизно 40 км/год) автобус вдаряється в бетонну стіну. Тріскають вікна, зминається передня частина. На щастя, ніхто не постраждав, тому що так виглядав краш-тест, який проводився в кінці минулого року в Арізоні. У цьому не було би нічого дивного, якби не факт, що це був не звичайний краш-тест, а випробування нового автономного транспортного засобу, роздрукованого на 3D-принтері. Незважаючи на страшну картинку, конструкція рами автомобіля залишилася практично неушкодженою.

Проблема полягає у відсутності довіри

«Olli» може стати майбутнім громадського транспорту. Транспортний засіб, керований штучним інтелектом, який рухається повністю без участі водія, був створений у лабораторії Local Motors, стартапу з Фенікса, штат Арізона. Автомобіль, призначений для руху з низькою швидкістю, минулого року пройшов перші краш-тести. Було проведено два випробування (при швидкості 3 і 25 миль/год). Президент Local Motors Джей Роджерс підкреслює, що це початок дискусії про безпеку автономних автомобілів. Він не приховує того факту, що стартап намагається просувати ідею автомобілів, надрукованих у великоформатних принтерах. В інтерв’ю The Verge Роджерс пояснив, що «люди нервують при думці про переїзд у транспортному засобі без водія, а той факт, що це буде надрукований автомобіль, не збільшить їхню довіру».

«Багато людей, дивлячись на «Olli», запитують: він безпечний? Відповідь – так! А в майбутньому буде ще більш безпечним», – підкреслює керівник Local Motors.

Автобус самостійно їздить по заздалегідь запрограмованих маршрутах. Він почав випробування на дорогах загального користування, але на початку, у 2017 р., зіткнувся з пікапом. Ніхто не постраждав, але газетярі одразу підхопили тему: «Перший автобус на автопілоті розбився в перший день тестування».

3D-друк здає іспит

Local Motors працює над «друкованими» транспортними засобами протягом п’яти років, а перша робоча модель була представлена на автомобільному ярмарку в Детройті 2015 р. З тих пір інженери провели випробування більш ніж 2 тис. матеріалів та їх комбінацій, щоб отримати кращу конструкцію кузова автомобіля. Більше того, їм вдалося скоротити виробничий час з 44 до 10 годин. Вони довели, що можна роздрукувати автомобіль навіть за такий короткий час. Нещодавно вони продемонстрували, що така конструкція може витримати навіть зіткнення зі стіною. При швидкості 3 милі на годину (5 км/год) «Olli» майже не змінився. На швидкості 25 миль на годину був вже зруйнований, попри те, що змістилися колеса та побилися вікна, рама автомобіля залишилася практично неушкодженою. 3D-структура пройшла перший іспит.

Це особливо вражає, тому що, як зазначає Джей Роджерс, такі тести зазвичай виконуються на значно нижчій швидкості – 15–18 миль на годину (24–29 км/год). Але таких випадків взагалі не повинно відбуватися. Local Motors працює над інтелектуальними рішеннями для запобігання аваріям. Компанія повідомляє, що результати випробувань із безпеки оголошуватимуть публічно, можливо, навіть щоквартально, щоб переконати майбутніх користувачів таких технологій у безпеці автономного керування транспортними засобами.

Джерело: Rzeczpospolita