Чи зраджує «Google» Україну у боротьбі з російською дезінформацією?

Чи зраджує «Google» Україну у боротьбі з російською дезінформацією?

Україна сьогодні є головною мішенню російської дезінформації і ця тенденція посилюється з наближенням президентських виборів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Enigma.

Україна сьогодні є головною мішенню російської дезінформації і ця тенденція посилюється з наближенням президентських виборів. Росія використовує світові інтернет-платформи для поширення неправдивої, фейкової інформації щоб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в країні і повернути України в зону свого політичного, економічного і військового впливу.

Наразі, інформаційний простір України є полігоном для випробування найсучасніших форм і методів ведення інформаційної війни. І саме в цей тяжкий для нашої держави час, коли Україна стала оплотом європейської безпеки та й загалом всього демократичного світу, інтернет гігант «Google» не бажає прислуховуватись до проблем з якими вона зіштовхнулась у боротьбі з гібридною агресією Росії і залишила Україну сам на сам з російською пропагандисткою машиною.

Потреба протидії дезінформації стала ключовою як для політиків, так і для громадськості. Намагаючись запобігти зриву демократичних процесів, у 2017 році Європейська комісія запустила кампанію для боротьби із загрозою фейкових новин та дезінформації.

У березні 2018 року Євразійський центр Атлантичної ради (AtlanticCouncil) поширив рекомендації з питань захисту демократичних суспільств від дезінформації. Документ створено за підсумками обговорення понад 100 експертів із десятків країн світу – вчених, журналістів, урядовців, активістів, аналітиків та представників Facebook, Google і Twitter.

Цифрова аудиторія зіткнулася з великою дилемою: інтернет-платформи потрібні для суспільного дискурсу, проте вони також мають застосувати ряд правил і обмежень, щоб забезпечити успішний дискурс. Це означає, що онлайн-платформи володіють можливостями й відповідальністю, співмірними тим, що здійснюються державою, а тому правила повинні проектуються у тісній співпраці з органами регулювання, експертами та громадянським суспільством. 

Проте, за словами Марії Гебріел – єврокомісара з цифрової економіки, незалежні дослідники не мають відповідного доступу до даних інтернет-платформ і обмеження щодо поширення фейкових новин не застосовуються рівномірно навіть до всіх країн-членів ЄС.

Інформаційна агресія Росії проти України взагалі залишається поза увагою «Google».

Технологічний гігант «Google» намагається побороти дезінформацію лише частково і виключно у відповідь на політичний тиск.

Демократичні країни світу лише почали налагоджувати і розробляти механізми співпраці з провідними світовими інтернет-платформами в той час як Росія досягнула значних успіхів.

«Google» поступається власними принципами і пішов на угоду та співпрацю з російським урядом щодо обмеження безперешкодного доступу до інформації. Пошукова система «Google» вже почала видаляти з результатів пошуку посилання на заблоковані Роскомнаглядом сайти і це тільки початок, так сказати перші кроки дитини, яка вчиться ходити.

Російські спецслужби витрачають колосальні кошти на поширення деструктивної інформації та створення можливостей для маніпулювання суспільною думкою і відповідно впливати на політичні процеси в країнах. Нажаль, компанія «Google» власну вигоду ставить вище за демократичні цінності, а тому не розділяє позицію світової спільноти, продовжує ігнорувати проблеми України у її боротьбі позбутися російського ярма і залишає українській інформаційний простів беззахисним перед російським пропагандистським монстром.

Сумно усвідомлювати, що компанія «Google» стає інструментом в руках російських спецслужб у інформаційній агресії Росії проти України.