Чи повезуть чартерні рейси українських заробітчан за кордон?

Чи повезуть чартерні рейси українських заробітчан за кордон?

Польський бізнес постраждає від хаосу та маніпуляцій навколо чартерів для українських працівників. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Незаперечним фактом є те, що під час карантину та в умовах закриття кордонів польський бізнес страждає від серйозної нестачі сезонних та постійних працівників з України. Не менше «дефіцит персоналу» відчувається і в інших країнах ЄС. Однак нещодавня ситуація з фінським літаком для українських сезонних працівників показує, що в результаті неузгоджених та неофіційних дій окремих підприємців та чиновників різних країн ситуація погіршується. Через це постраждають усі: звичайні люди, бізнес та політики.

Цьому явищу присвячено відкрите звернення до бізнесу та політиків з боку міжнародного агентства зайнятості “Gremi Personal”.

Вперше інформація про те, що Міністерство праці Фінляндії планує організувати чартерні рейси для сезонних робітників до Фінляндії, з’явилося 6 квітня у фінських ЗМІ та було негайно відхилено посольством Фінляндії в Україні.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив в інтерв’ю 22 квітня, що український уряд докладе всіх зусиль, щоб утримати українців на батьківщині. Слова прем’єр-міністра підтверджуються на законодавчому рівні. Відповідно до постанови Уряду України від 23.03.2020 р. № 228 «прийом та виліт літаків, що перевозять пасажирів, заборонено з 24 березня 2020 року».

Однак 23 квітня українська преса оголосила про відправлення першого чартерного рейсу до Фінляндії з 186 працівниками з України на борту. Естонська приватна компанія була посередником в організації польоту, — повідомляє прес-служба Міжнародних ліній України.

28 квітня офіційну позицію зайняло Міністерство закордонних справ України — Міністр Дмитро Кулеба заявив, що Україна отримує заявки від країн-партнерів щодо попиту на українських робітників, але в контексті пандемії відправляти їх за кордон «нелогічно». У той же час міністр зазначив, що уряд готовий переглянути свою позицію, якщо ситуація з пандемією покращиться.

З огляду на ситуацію, ми сподіваємося, що польська та українська влада ефективно розпочнуть переговори на офіційному рівні, щоб встановити зрозумілу та прозору процедуру перетину кордону громадянами України, які хочуть поїхати на заробітки до Польщі. “Тоді ситуація перестане політизуватися, а польський бізнес та громадяни України не стануть жертвами шахрайства”, — зазначає керівництво “Gremi Personal”.