Дев'ять принципів пропаганди: референт доктора Геббельса сформулював кредо свого шефа

Дев’ять принципів пропаганди: референт доктора Геббельса сформулював кредо свого шефа

Ось в чому полягає секрет пропаганди. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на народний оглядач.

«Я не згоден з тим, що пропаганда є чимось низькопробним, адже ми сьогодні не сиділи б в міністерських кріслах, якби не були великими художниками пропаганди. І ми не програли б війну, якби трохи краще володіли мистецтвом пропаганди. Ось в чому полягає секрет пропаганди: того, кого хочеш піддати пропаганді, треба наскрізь просочити ідеєю пропаганди так, щоб він навіть не помітив, що він нею просякнутий».
(З виступу доктора Йозефа Геббельса перед інтендантами і директорами радіокомпаній 25 березня 1933 року)

 

Вільфрід фон Овен, один з референтів Геббельса в останні роки війни, з посиланням на «Майн кампф» Гітлера, а також «Психологію народів і мас» Гюстава Лебона, склав наступний «декалог пропаганди» свого шефа:

1. Пропаганда завжди є лише засобом, а не метою.

2. Пропаганда може і повинна, особливо під час війни, відмовитися від гуманізму і естетики, як би високо ми їх не цінували, так як в боротьбі народу мова йде ні про що інше, як про його буття.

3. Пропаганда є «воістину грізною» зброєю в руках знавця.

4. Пропаганда повинна вестися якомога влучніше і тим самим успішно, так як – по Мольтке – в війну самим гуманним методом є той, який швидше за все досягає своєї мети.

5. Пропаганда завжди звернена тільки до мас, а не до інтелігенції, тому її рівень повинен орієнтуватися на здатності сприйняття самих обмежених серед тих, на кого вона повинна вплинути.

6. Пропаганда повинна впливати більше на почуття, ніж на розум, так як маса по суті має жіночний характер, тому почуття дохідливіші роздумів.

7. Пропаганда повинна не розважати, а бути засобом досягнення політичної мети. Тому розвага є смертельним ворогом її успіху.

8. Пропаганда повинна обмежитися мінімумом і повторювати це постійно. Наполегливість є важливою передумовою її успіху.

9. Пропаганда не може бути об’єктивною, вона повинна бути принципово суб’єктивно односторонньою.

 

 

 

Джерело:

Wilfried von Oven: Wer war Goebbels? Biographie aus der Nähe. Herbig, München 1987, S. 71-72