Порошенко ініціює передачу Вселенському патріархату Андріївської церкви
https://zbruc.eu/sites/default/files/images/2018/10/z1539688035a275i.jpg

Порошенко ініціює передачу Вселенському патріархату Андріївської церкви

Президент України Петро Порошенко найближчими днями виступить з ініціативою про передачу у постійне користування Вселенському патріарху Андріївської церкви. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Збруч.

Про це на засіданні погоджувальної ради парламенту заявила представник Президента у Верховній Раді, народний депутат із фракції “Блок Петра Порошенка” Ірина Луценко, інформує аґенція “Інтерфакс-Україна”.

“Президент підтримує прагнення якомога швидшого отримання Томосу. І на знак солідарності з цим процесом робить символічний жест: найближчими днями буде зареєстровано законопроект, яким президент Порошенко пропонує передати Андріївську церкву в постійне користування Вселенському патріарху як символічний жест того, що святий Андрій у свій час хрестив Україну”, – сказала Ірина Луценко.

Президент України закликав парламентські фракції підтримати цей законопроект.

Сам Петро Порошенко, перебуваючи у вівторок у Міжнароджному центрі миротворчості та безпеки на Львівщині, заявив, що рішення про передачу Андріївської церкви Вселенському патріарху погоджене з церковними ієрархами.

“Для того, щоб у Церкви-Матері, Вселенського патріарха була церква, де він зможе молитися, де будуть проходити служби Божі Вселенського патріархату, за погодженням з церковними ієрархами було прийнято це рішення, і я збираюся ініціювати це питання в парламенті”, – сказав Порошенко, згідно з аґенцією “Укрінформ”.

З його слів, це рішення сприятиме прискоренню отримання Томоса.

Водночас, Порошенко запевнив, що наразі держава та він як Президент уже зробили майже все можливе для отримання автокефалії, та підкреслив, що тепер настав час для “відповідних і відповідальних кроків” з боку церковних ієрархів.

Церква Св. Андрія розташована в Києві на Андріївській горі, вгорі Андріївського узвозу. Збудована у 1747-1762 роках за проектом архітектора Франческо Бартоломео Растреллі.

Входить до складу Національного заповідника “Софія Київська”.

Андріївська церква є кафедральним храмом Української Автокефальної Православної Церкви.