Різдво 2022 в роботах українських і польських художників
Роботи: Олександра Грехова, Бартека Кєлбовіча, Іринея Юрчука

Різдво 2022 в роботах українських і польських художників

Цього року новорічні свята, а особливо Різдво, інакше відчуваються як в Україні, під постійними обстрілами, так і в Польщі, де більше мільйона українців вимушені відзначати свята далеко від дому. Настрій цьогорічного Різдва та Нового року майстерно передали у своїх роботах українські та польські митці: десь з гумором, десь з надією та теплом. Ми підібрали для вас найцікавіші роботи.  Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Різдво далеко від дому та рідних

Павел Кучинський, обкладинка журналу Wprost

Святковий стіл, який поступово переходить в окоп. За столом родина – жінка і діти, та пусте місце для батька, який у цей час їсть різдвяну вечерю з траншеї – так зобразив настрій цьогорічних свят для українців польських художник Павел Кучинський. Його роботу розмістили на обкладинці видання Wprost.

Гжегож Худи, «Прибульці» / Przybysze

Одна з вулиць Катовіце з кам’яницями та дзвінницею місцевого костелу. По вулиці йде Марія з Немовлям на руках, в іншій руці тягне валізу – так польських художник зобразив збірний образ українських біженців в Польщі – переважно жінок та дітей. На бруківці крім двох тіней Марії та Немовляти, видно третю тінь – Йосипа – голови Святого сімейства. Йосип – це символ чоловіка та батька, які лишились в Україні, але тінь і дух яких супроводжують сім’ю навіть за кордоном і за тисячі кілометрів. Про теплий і радісний дух Різдва нагадує Віфлеємська зірка у небі та запалене світло у вікнах кам’яниць. Сама ж назва – «Прибульці» описує ту ситуацію, що частина українців, які знайшли тут прихисток від війни, адаптуються в Польщі і залишаться тут на стало, і будуть вже не біженцями, а прибульцями.

Руїни замість ясел

Іриней Юрчук, «Різдво»

Хлів поблизу Єрусалиму, де за Євангелієм народився Ісус Христос український художник Іриней Юрчук замінив на знищений росіянами житловий будинок у Бородянці. На фоні зруйнованої багатоповерхівки, в уламках будівельних матеріалів ховаються Діва Марія, Ісус та Йосип. Над Святим сімейством сходить Віфлеємська зірка, яку можна побачити через величезну прогалину у стіні.

Юлія Тверініна

«Це не сумне зображення, воно повне Різдва, тільки це погано видно, тому що немає світла», – так підписала свою роботу українська художниця.

Андрій Єрмоленко «Три царі»

Святу родину, як всіх беззахисних мирних жителів України, серед руїн розмістив також український графік Андрій Єрмоленко. Замість трьох царів, що за Євангеліє прийшли вклонитися Ісусу, художник зобразив трьох українських солдатів, які оберігають Марію з Немовлям та Йосипом у цей важливий момент.

Нікіта Тітов 

Троє українських бійців, як троє царів з Біблії, спостерігають за Віфлеємську зірку, що вказувала дорогу до ясел Христа.

Ракета замість Віфлеємської зірки

Бартек Кєлбовіч, обкладинка для журналу Polityka

Діти вказують рукою на ракету, що пролітає повз них. За ракетою видно характерний слід, який часто зображують і після падіння зірок. На обкладинці підпис «Останнього такого року бажає Polityka».

Грася Олійко

Святий Миколай перелякано ховається у димоході від ракети, загубивши при цьому всі свої подарунки.

Олександр Грехов

Йосип тримає посох з ліхтарем, що живиться від генератора, і освітлює ясла з маленьким Ісусом та Марією поряд. «Темрява не назавжди», – так підписав роботу художник.

Марі Кінович

Українська ілюстраторка Марі Кінович зобразила Святого Миколая у формі бійця ЗСУ.

Бартек Кєлбовіч

У іншій роботі Кєлбовіча Святого Миколая рятувальники несуть на медичних ношах. Це – відсилка до відомої фотографії українського фотографа Євгенія Малолєтки з обстріляного російськими військами маріупольського пологового будинку.

Очікуванні подарунки під ялинку

Олександр Грехов

Замість ялинки прикрашена бавовна (переклад російського слова «хло́пок». У російських медіа зазвичай не говорять про вибухи, а заміняють їх словом хлопо́к) та адреси, де її чекають побачити – Москва, Курськ, Бєлгород.

У іншій роботі Грехова Святий Миколай приніс українцям – нападників у мішку.

Юрій Журавель, «Сто тисяч»

Український художник і музикант Юрій Журавель зобразив у ролі Святого Миколая Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного із подарунками для українців – сто тисяч поконаних ворогів. У назві – відсилка до тексту українського письменника Івана Карпенко-Карого «Сто тисяч» – трагікомедії, головною темою якої є сатира на людську жадобу.

У іншій роботі Юрій Журавель

Ялинки символи 2022 року

Нікіта Тітов

Олександр Грехов

Підготувала Анастасія ВЕРХОВЕЦЬКА