У січні сталося чимало подій, які назавжди закарбовані в історії нашої держави

У січні сталося чимало подій, які назавжди закарбовані в історії нашої держави

Початок року, а саме січень місяць є особливим для українського народу. Про це повідомляє Upmp.news.

Початок року, а саме січень місяць є особливим для українського народу. Упродовж останнього століття, у січні сталося чимало подій, які назавжди закарбовані в історії нашої держави. Саме у січні 1918, вперше за століття було проголошено незалежність української держави, а рівно через рік на Софіївській площі оголошено, що уся українська нація нарешті за століття розділення об’єднується у соборну українську державу. У новітній історії України в той же день, через 95 років, на Майдані незалежності пролилася перша кров сучасних борців за чесну, справедливу та процвітаючу державу!

Січень дійсно багатий на переломні події в історії України, але давайте розглянемо дві з них, які не зважаючи на певні відмінності є дуже подібними одна на одну. Битва за Донецький аеропорт та бій за станцію “Крути”.

Обидва з цих об’єктів мали важливе стратегічне значення, як елементи транспортної інфраструктури. Сто років тому залізничний транспорт був найшвидшим способом переміщення військ, зараз це авіація, тому станція “Крути” та Донецький аеропорт відіграли важливу роль в історії розвитку тогочасних та сучасних подій.

В обох випадках захищати цілісність, суверенітет та право на вільне майбутнє України пішли добровольці. Пліч-о-пліч із досвідченими військовими до бою ставали зовсім молоді юнаки, в серцях яких палало бажанням захистити свою молоду державу від ворога. Проте, тут з’являються певні відмінності, адже на відміну від станції Крути, в аеропорт пішов воювати більш збалансований контингент, де молоді воїни набиралися бойового досвіду зі старшими та досвідченими товаришами. Все ж певні висновки з історії зроблено! Також, їх не залишили напризволяще, постійно відбувалася ротація та вогнева підтримка з тилу, чого сто років тому не мали крутянці. Можливо, саме в цьому таємниця значно тривалішого періоду утримання Донецького аеропорту?

На відміну від станції “Крути”, Донецький аеропорт було залишено тоді, коли він втратив своє стратегічне значення, перетворився на купу каміння, руїни, які не були придатні для жодного використання. Коли не витримав бетон цієї споруди, наші захисники його залишили, завдавши ворогу набагато чисельніших втрат. «Люди витримали – не витримав бетон» – це гасло найяскравіше описує події новітнього героїчного українського епосу.

Тож, на відміну від подій сторічної давнини, зараз Україні вдалося зустріти ворога і справді його зупинити, а не лише затримати. У чому ж різниця? Різниця у тому, що зараз ворог намагається боротися із сформованою українською державою, яка зробила певні висновки зі своєї історії. Адже так само як і сто років тому Росія не наважилася вести відкриту війну, а намагається подати це як громадянський конфлікт, постійно підживлюючи його своїми військами, технікою та пропагандою. Але двічі успішно застосувати один і той самий метод не вдалося.

Українці показали, що ми так само мотивовані захищати свою незалежність як і тоді, проте зараз у нас вже є історичний досвід та необхідні матеріальні ресурси для успішного втілення бажань палких сердець, які так само як і сто років тому прагнуть захищати свою Батьківщину від надокучливого ворога.