Омелян: Росія затримує судна в Керченській протоці в середньому на 23 години

Омелян: Росія затримує судна в Керченській протоці в середньому на 23 години

Через російську блокаду портів в Азовському морі, втрати для регіону становлять 10 мільярдів гривень. До того ж, хоча окупанти припинили зупинки торгівельних суден, що прямують в Україну, простій залишається – в середньому по 23 години на кожен корабель. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ZiK.

Через російську блокаду портів в Азовському морі, втрати для регіону становлять 10 мільярдів гривень. До того ж, хоча окупанти припинили зупинки торгівельних суден, що прямують в Україну, простій залишається – в середньому по 23 години на кожен корабель. Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Він наголосив: через російську блокаду українських портів в Азовському морі прямі збитки державних гаваней становлять близько 6 мільярдів гривень, втрати ж для регіону – понад 10 мільярдів.

«Що стосується проходження суден Керченською протокою і Азовським морем, то російські окупаційні сили практично припинили зупинки торговельних суден, що прямують до наших портів у відкритому морі. Однак час простою у Керченській протоці триває від 15 до 30 годин. В середньому –23 години на кожне судно», – підкреслив міністр інфраструктури.

Відтак, за його словами, зараз Україна працює у двох напрямках. Перший – посилення санаційного режиму проти РФ, спільно з партнерами по антиросійській коаліції. Другий – розробка дієвої допомоги з боку ЄС за принципом «ми воюємо, ви платите».

«Минулого тижня ми провели місію Єврокомісії в Азовському регіоні. Вони відвідали порти Маріуполя та Бердянська. Те, що ми пропонуємо зараз, є пакетом із двох рішень. Йдеться про покращення залізничного сполучення, електрифікацію та збільшення пропускної спроможності залізничних шляхів в напрямку до Маріуполя. Також – будівництво дороги, яка поєднає Маріуполь, Бердянськ із портами Херсону та Одеси», – розповів Омелян.

За його словами, бюджет цих двох проектів – близько 500-600 мільйонів євро. Міністр сподівається, що ЄС виділить їх оперативно, адже надзвичайно важливо зберегти суходільне сполучення Бердянська та Маріуполя із рештою України.

Окрім того, він наголосив на неприпустимості продовження блокади Керченської протоки. Мовляв, внаслідок таких дій РФ Азовське море опиниться під повним контролем Москви.

«Це неприпустимо, адже після Азова така ж доля спіткає і Балтійське та Чорне моря», – розповів Омелян.

Водночас, за його словами,Україна повинна забезпечити надійне сполучення із Маріуполем та Бердянськом для всіх мешканців України. Уряд уже виділив мільярд гривень на відбудову шляху, що поєднує Маріуполь та Запоріжжя. Автодорогу, яка сполучить Маріуполь з Херсоном та Одесою, планують збудувати за кошти Єврокомісії.

«Насправді блокують усі судна, що йдуть до українських портів. У випадку російських затримок немає. Ми це моніторимо в режимі он-лайн. Приблизно 25% суден із ЄС російська сторона затримує з різних формальних причин», – переконаний міністр.

Він наголосив: дорогу Маріуполь-Запоріжжя починають ремонтувати за кошти українських платників податків. Тільки-но почнуться «нормальні погодні умови», роботи будуть розпочаті, усі відповідні тендерні процедури уже завершені.

«Щодо автошляху Маріуполь-Одеса, тут складніший процес. Ми зараз у переговорах із ЄС. Якщо все буде завершено успішно, ЄС має виділити кошти, повинні здійснитись підготовки тендерної документації. Тобто, у випадку доброї волі наших європейських партнерів, можемо говорити про наступний рік», – наголосив Омелян.

Окрім того, він підкреслив: бачимо, що Росія розуміє лише грубу силу. Жодні інші переговори з нею не вдаються. Свого часу, коли відбувалась окупація Грузії, це вдалось зупинити лише тим, що лідери європейських держав, в тому числі й України, зібрались у Тбілісі. Таким чином подальше проходження російських танків територією цієї держави було зупинене. Тож коментуючи ідею морського походу акваторією Азовського моря, він наголосив: це може бути «цікавою опцією».

«Особисто я готовий приєднатись до такого зимового морського походу», – підкреслив Володимир Омелян.

Як повідомлялось раніше, спецпредставник Держдепу США щодо України Курт Волкер заявив про підтримку ідеї розміщення спостерігачів у районі Азовського моря на українській території та виключно на запрошення української сторони.