Україна може поглинути «Північний потік»
http://external.polskieradio.pl/files/51e38317-edac-4a21-8878-b8689bdd89a3.file

Україна може поглинути «Північний потік»

Сьогодні Україна може арештувати і відшкодовувати на свою користь близько 35% газпромівських акцій. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Україна може поглинути «Північний потік-2», – читаємо у виданні «Gazeta Polska Codziennie».
«Україна хоче призвести до поглинання акцій компанії Nord Stream AG. Таким чином Київ має намір забезпечити дотримання рішення арбітражного трибуналу у суперечці між Нафтогазом та російським Газпромом.
Член колегії Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Марія Яковлєва наголосила, що Україна може заарештувати акції «Північного потоку», аби стягнути з Росії 2,6 мільярда доларів, які Газпром, за рішенням Стокгольмського арбітражу, повинен виплатити Нафтогазу.
«Ми звернулися до європейських виконавчих органів у справі поглинання активів. Російська Федерація в особі Газпрому має 51% акцій «Північного потоку». На мою думку сьогодні Україна може арештувати і відшкодовувати на свою користь близько 35% акцій», – пояснила Яковлєва.
Вона також нагадала, що існують також інші вимоги та судові процеси України проти Росії на суму 8-10 млрд доларів. «Якщо Україна буде вигравати ці процеси, то ми можемо продовжувати процес поглинання. Щойно будуть арештовані акції «Північного потоку – 1» і розпочато процедуру відшкодування, якщо Європа об’єднається і висловить єдину позицію, я думаю, Росії не буде чого робити», – сказала член колегії Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.
До тепер українській стороні вдалося перейняти активи російського концерну у Великій Британії, Голландії та Швейцарії.

В.П.