Україна вже два роки намагається домовитися з Білоруссю про міграційний паритет - посол

Україна вже два роки намагається домовитися з Білоруссю про міграційний паритет – посол

Україна вже два роки намагається домовитися з Білоруссю про паритет в міграційних правилах для громадян обох країн, оскільки уніфікація білоруського і російського законодавств обмежила час перебування наших співгромадян без реєстрації в країні 30 днями. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

Україна вже два роки намагається домовитися з Білоруссю про паритет в міграційних правилах для громадян обох країн, оскільки уніфікація білоруського і російського законодавств обмежила час перебування наших співгромадян без реєстрації в країні 30 днями. Про це заявив в інтерв’ю білоруському виданню «Свободные новости плюс» Надзвичайний і Повноважний Посол України в Білорусі Ігор Кизим.

“Без реєстрації в міграційних органах Білорусі українці можуть жити в Білорусі тільки 30 днів. Вам довелося уніфікувати своє законодавство з російським. Вже два роки ми намагаємося домовитися з білоруськими міграційними службами, щоб тут, як це прийнято у світовій практиці, був якийсь паритет . Адже громадяни Білорусі можуть перебувати в Україні без реєстрації 90 днів “, – сказав дипломат.

Він також зазначив, що введення воєнного стану не створювало для білорусів ніяких обмежень під час поїздок в Україну “ні на законодавчому, ні на якомусь іншому рівні”.

“Дуже хотілося б такого ставлення і з боку білорусів. Але в пам’яті спливає випадок з нашим громадянином Павлом Грибом, який у Білорусі був заарештований російськими спецслужбами і опинився в краснодарському СІЗО. Чому і як це сталося? Відповіді на ці запитання вже довгий час мені не може дати ніхто “, – констатував посол України.

Кизим зауважив, що у деяких українських громадян виникали проблеми з в’їздом до Білорусі або перебуванням у країні в зв’язку з тим, що в Росії існують списки небажаних для в’їзду осіб, які можуть діяти і на території Білорусі як члена Союзної держави. За його словами, посольством разом з білоруськими міграційними та консульськими структурами це питання відпрацьовано.

“Навіть якщо людина перебуває в таких списках, ми знаходимо рішення, виходячи з обопільних інтересів. Але я все ж рекомендую громадянам України, у яких виникають сумніви щодо їх перебування в таких списках, звертатися з цього питання в білоруські міграційні органи перед поїздкою до Білорусі” , – порадив дипломат.