Український тиждень молодих
Марина Бондас

Український тиждень молодих

Молодь з прифронтової Мар’їнки спільно з берлінськими дітьми створили мультфільм. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У рубриці «Культурний колейдоскоп» розповідь про те, як під час зимових шкільних канікул у Берліні було організовано «Український тиждень» з цікавими заходами і для дорослих і для дітей (театр, малювання, ігри і навіть створення власних авторських мультфільмів) для учасників з України і Німеччини.

Активісти з німецької столиці, що об’єднані бажанням допомагати людям, які опинилися у пеклі війни, розв’язаної Росією на сході України, організували зустріч дітей з прикордонної зони з дітьми з німецької столиці. Подібні заходи проводяться не вперше.

Розповідає німецька скрипалька і волонтерка українського походження Марина Бондас:

На виставці ми представили результат проекту «Музика рятує». Це міжнародний реабілітаційно-мистецький проект. Ми допомагаємо дітям із зони бойових дій на сході України. Я і мої колеги час від часу відвідуємо ті регіони і працюємо з дітьми: організовуємо майстер-класи, займаємося музикою, театром, танцями тощо. Ми намагаємося підтримати творчість талановитих дітей, або й розкрити у них таланти, дати їм трохи, так би мовити, світла.

Крім цього, щороку влітку ми привозимо групи дітей до Німеччини на двотижневий табір, зазвичай це відбувається неподалік столиці. Діти з Донбасу знайомляться з ровесниками, їздять на екскурсії, займаються улюбленими справами – малюють, фотографують, відкривають для себе нові сфери мистецтва.

Такі табори проводять уже три роки, у нас побувало 5 груп. Наприклад, наш художник Алан Маєр проводив з дітьми масйтер-класи, під час яких вони створили справжні твори мистецтва. У нас вже назбиралося декілька таких цікавих робіт.

Марина Бондас каже, що у проекті часто беруть участь, наприклад, діти з неблагополучних родин або тих, які більше всього постраждали від війни:

В рамках цієї виставки проходила дитяча програма для малечі з Берліна. До нас, наприклад, знову приїхала Руся з прифронтової Мар’їнки, вона проводила фотосесію. Крім цього у нас були ще двоє хлопців з Мар’їнки, один з яких приїжджав до нас ще дитиною, а другий – це молодий вихователь. Вони займалися з берлінськими дітьми, створили, зокрема, анімаційний фільм.

Раніше наші гості побували у нас у таборі, і коли повернулися до Мар’їнки, то згодом самі створили там незалежну молодіжну платформу, в рамках якої вони займаються творчістю з місцевими дітьми.

Кошти на діяльність дитячих таборів і майстер-класів активісти збирають на концертах, виставках чи користуються допомогою благодійників, приватних спонсорів. Пані Марина також пише листи до відповідних установ:

У 2017 році ми отримади ґрант від німецького МЗС. Зараз я знову подала на ґрант. Наступного літа ми знову організовуємо табір для дітей з прифронтової зони, збираємо на це необхідні кошти.

Ми намагаємося зберігати контакти з тими дітьми, які побували у нас в таборі. Я приїжджаю на Донеччину і навідуюся до них, дізнаюся як вони, що у них. Серце радіє, коли я бачу, як діти розвиваються, і що оті два тижні за кордоном дали якийсь позитивний результат.

Взагалі для них такі поїздки і майстер-класи – це дуже сильна моральна і психологічна підтримка. Ми можемо лише надати їм такі інструменти як мистецтво, музика і так далі. У нас невеликі групи, тому взаємини між учасниками – як у родині. Для багатьох дітей людське добро, просто увага до них, має велике значення. Це фактично соціально-мистецький проект обміну.

Марина Бондас, яка є «першою скрипкою» у симфонічному оркестрі Берлінського радіо, знає, що існують й інші подібні табори для дітей з Донбасу, але вони більш традиційні. «Забагато таких таборів не буває, хай їх буде побільше», – вважає вона.

«Бо молодь повинна проявляти себе у різних сферах, в Україні зростає нове покоління, воно буде зовсім іншим і не дивлячись на воєнну травму, молоді люди підніматимуть країну, її економіку, інфраструктуру, мистецтво і так далі», – каже активістка Марина Бондас.

Серед учасників міжнародних зустрічей молоді в рамках проекту «Музика рятує» були й Роман та Руслана, які цього разу були вже в ролі викладачів:

(Повну версію передачі запрошуємо послухати у прикірпленому звуковому файлі)

У берлінському музичному салоні «Piano Insel», де й проходив «Український тиждень», діє постійна експозиція картин, що були намальовані українськими дітьми, а також виробів ручної роботи з прифронтової зони.

Грошові надходження від їх продажу будуть використані для роботи літнього табору реабілітації 2019 року. Представники громади закликають підтримувати дітей, які постраждали від воєнних дій агресора, купуючи роботи молодих українців.

Володимир Прядко