Вшанування 100-ї річниці битви під Дитятином

Вшанування 100-ї річниці битви під Дитятином

19 вересня у с. Дитятин Івано-Франківської області відбулися урочистості з нагоди вшанування 100-ї річниці битви з більшовиками, відомої в історії як «Польські Термопіли». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Gov.pl.

Квіти до пам’ятника на польському військовому цвинтарі поклали Віце-маршалек Сенату РП Міхал Каміньскі, Генеральний Консул РП у Львові Еліза Дзвонкєвіч, аташе з питань оборони Посольства РП у Києві командор Мачєй Наленч та заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Євгеній Фербей.

Послання учасникам урочистостей надіслали маршалек Сейму РП Ельжбета Вітек, віце-маршалек Малгожата Госєвська, Голова Управління у справах ветеранів та репресованих осіб Ян Юзеф Каспшик, міністр Канцелярії Прем’єр-міністра РП Ян Дзєдзічак та заступник міністра культури та національної спадщини Ярослав Селлін. Святу Месу очолив архієпископ Львівський Мечислав Мокшицький.

Після тріумфу у Варшавській битві польське військо було далеке від цілковитої перемоги. Червона Армія не була повністю переможена. В середині вересня на більшовиків рушила чергова офензива з Дністра. Її метою було перекриття Червоній Армії дороги на Тернопіль. Проти ночі 15 вересня військові одиниці 13-го полку піхоти направились в сторону Підгайців. В околиці Дитятина зустрілись із ворогом, що займав один з пагорбів. Більшовики обстріляли польські сили. Багнетною атакою 9-та піхотна рота зіштовхнула червоноармійців та зайняла пагорб. Однак, близько 9-ої години ранку 16 вересня більшовики силами 2-3 тисяч осіб розпочали контратаку. Пагорб обороняло тоді близько 600 поляків. Битва тривала 8 годин. Після багатьох атак Червоної Армії та закінчення боєприпасів польські загони поступово відступили, але відтермінували відступ на стільки, що зуміли затримати більшовиків перед атакою на XVI піхотну бригаду.

В битві загинуло 97 польських солдат та 86 було поранено. В пам’ять про їх подвиг на могилі Невідомого солдата у Варшаві встановлено таблицю з написом «Дитятин 16 IX 1920».

Фото: автор: Віталій Грабар.