Bolt позбавили ліцензії в Польщі: що далі з перевезеннями пасажирів
Фото ілюстративне Adobe Stock

Bolt позбавили ліцензії в Польщі: що далі з перевезеннями пасажирів

Популярний перевізник Bolt втратив ліцензію транспортного посередника в Польщі, й надавачі відповідних послуг під цим брендом можуть зникнути з країни. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Як пише pulshr.pl, це сталося одразу з декількох причин:  

1) Перевізник всупереч законодавству передоручав виконання транспортних перевезень фірмам і підприємцям, які не мали відповідних дозволів на цей вид діяльності;

2) Не останню роль зіграли випадки насильства над пасажирами через неналежну перевірку співробітників компанії;

3) Щоб зекономити на зарплатах і податках й уникнути зайвої відповідальності Bolt наймав водіїв на неповний робочий день – на 1/16-ту ставки лише на кілька годин в день;  

4) Bolt звинувачують у випадках некоректно виставлених рахунків у додатку. 

В результаті головний інспектор дорожнього транспорту позбавив Bolt ліцензії посередника з перевезення пасажирів. Компанія вже подала апеляцію, суд вищої  інстанції ухвалить остаточне рішення за кілька днів. Поки доля цього перевізника в Польщі залишається невизначеною. 

Що далі? 

Хоча Bolt не погоджується з оголошеним рішенням, однак вирішила підстрахуватись на випадок, якщо анулювання ліцензії стане остаточним. Bolt як і раніше зможе надавати послуги, займаючись транспортними посередництвами через іншу компанію, яку створив влітку минулого року. Це Bolt Ride sp. z o. o., яка працює паралельно з Bolt Services. Однак компанія офіційно не розкрила, чому була створена ця організація. 

Нагадаємо, уряд Польщі готує зміни до системи замовлення таксі через мобільні додатки, такі як, наприклад, Uber чи Bolt. Нововведення передбачатимуть, передусім, більш прискіпливу процедуру ідентифікації водіїв служб таксі, які працюють через мобільні додатки. Усе для того, аби покращити безпеку пасажирів.  

Навесні 2022 року у Варшаві у зв’язку з багатьма випадками згвалтування жінок відбулася серія гучних затримань водіїв, які працювали в сфері перевезення пасажирів з використанням мобільних додатків на “липових” документах.  
 
Один з останніх подібних випадків стався в середині лютого у Варшаві. У нічний час громадянка України після вечірки, на якій була з подругою, за допомогою мобільного додатку замовила таксі від одного з готелів Середмістя, щоб поїхати додому. Заявку прийняв іноземець – громадянин Туркменістану. Повідомляється, що під час поїздки він утримував пасажирку проти її волі, а потім примусив до статевого акту. Після інциденту жертва звернулася до поліції із заявою про згвалтування. Водія таксі оперативно затримали і пред’явили йому звинувачення в насильстві та зґвалтуванні.

Також, свій коментар нам надали в пресслужбі Bolt в Україні.

Діяльність Bolt у сфері перевезення пасажирів в Польщі здійснює Bolt Rides PL.

Bolt Rides PL працює на основі дійсної ліцензії перевізника, виконує всі зобов’язання, що випливають з цього, ніколи її не втрачав і, наскільки нам відомо, проти неї не відкрито жодних судових справ. Як компанія Bolt, ми дотримуємося положень польського законодавства щодо перевезення людей, сплати податків, а також тих, законів, які запроваджує місцева адміністрація. Ми прозорі у своїх відносинах з державними установами як на центральному, так і на місцевому рівнях, активно консультуючись із нашими юристами та фахівцями із заходів безпеки. У відповідь на офіційні запити ми завжди надаємо необхідні документи та відповідаємо на запитання. Bolt вимагає та перевіряє, щоб усі організації, з якими він працює, мали дійсну ліцензію таксі.

Наразі ми єдина з найбільших райд-хейлінг платформ, яка, щоб реально підвищити безпеку переїздів, виключила зі співпраці всіх водіїв та підприємців, які не відповідають вимогам перевірки (понад 8000 водіїв). Наразі лише Bolt перевіряє велику кількість документів у водіїв. Водії, які надають послуги через додаток Bolt, повинні надати для верифікації: посвідчення особи, водійські права, довідку про несудимість, підтвердження про проходження медичного та психологічного тестування, посвідчення водія таксі, видане міською владою (у містах, де воно дійсне) та фотографію водія. Документи водіїв перевіряють експерти нашої команди у варшавському офісі або особисто в пункті обслуговування водіїв у Варшаві, де щотижня перевіряють в середньому 300 водіїв. По всій Польщі планується відкрити ще 27 таких пунктів.

Окрім перевірки документів, Bolt також проводить перевірку особи водія в реальному часі за допомогою штучного інтелекту. Під час входу на платформу водіїв у випадковому порядку просять зробити селфі та надіслати його для перевірки.