Не лише кредит під 2%. Підписано закон про ще один вид допомоги для охочих купити житло в Польщі
Фото ілюстративне fotolia.com

Не лише кредит під 2%. Підписано закон про ще один вид допомоги для охочих купити житло в Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда підписав законопроєкт, що передбачає ще один вид допомоги в купівлі першого житла в Польщі поряд із видачею кредитів під 2% річних (“Безпечний кредит 2%” у рамках програми Pierwsze mieszkanie). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Йдеться про програму Konto Mieszkaniowe. Якщо програма “Безпечний кредит 2%” адресована передусім людям, які фактично вже готові купити квартиру в іпотеку, то Konto Mieszkaniowe – тим, хто планує це зробити в найближчі кілька років.

Що таке Konto Mieszkaniowe

Це спеціальний (ощадний) рахунок у комерційному банку Польщі, де накопичуватимуться кошти на придбання житлової нерухомості. Відкрити його зможе:

1) Особа, яка не має й не мала раніше власного житла (квартира, приватний будинок), в тому числі кооперативного права на нього. 

2) Особа, яка проживає в одній малогабаритній квартирі як мінімум з двома своїми або усиновленими дітьми:  

– квартира площею до 50 м кв з двома дітьми; 
– квартира площею 75 м кв з 3 дітьми; 
– квартира площею 90 м кв при наявності 4-х дітей; 
– без обмеження по квадратурі при наявності 5 і більше дітей. 

Скористатися програмою матиме право також особа, яка:

– отримала житло в спадок уже після того, як відкрила Konto Mieszkaniowe й почала накопичувати на ньому кошти;

–  отримала в спадок не більше 50% частки однієї квартири чи будинку до початку заощадження (до відкриття Kontа Mieszkaniowego); 

– мала житло, але воно стало непридатним для проживання через будівельну катастрофу або в результаті стихійного лиха.

Механізм Konto Mieszkaniowe має почати діяти одночасно з програмою видачі кредитів від 2% річних. Тобто, з 1 липня 2023 року

Де можна буде відкрити Konto Mieszkaniowe 

Такий ощадний рахунок можна буде відкрити в тих банках, які приєднаються до урядової програми Pierwsze mieszkanie. Фактично це будуть ті ж самі банки, які видаватимуть кредити під 2%. Відсоткова ставка по рахунку Konto Mieszkaniowe поки невідома й залежатиме від обраної банківської установи.

Правила програми

1) Термін накопичення коштів на житловому рахунку складатиме від мінімум 3-х до максимум 10 років;

2) Власник рахунку Konto Mieszkaniowe повинен буде протягом року покласти туди мінімум 6 000 злотих. Максимальна сума складе 24 000 злотих. Мінімальна сума одного платежу – 500 злотих. Всього протягом року треба буде здійснити на Konto Mieszkanioweмінімум 11 вплат. мінімальна сума – 500 злотих (6000 щорічно), а максимальна – 2000 злотих (24 000 щорічно).

3) При регулярному внесенні коштів на такий рахунок (мінімум 11 вплат на рік певної суми) держава доплачуватиме туди щороку одноразову додаткову премію з державного бюджету. Точна сума залежатиме від показника інфляції. Наприклад, якщо на рахунку буде 10 тис злотих, а показник інфляції складе 10%, то держава доплатить 1 тис злотих;

4) Накопичені кошти разом з бонусом можна буде витратити на покупку першої квартири, будинку або фінансовий внесок в житлову інвестицію (наприклад, у житлово-будівельний кооператив). 

5) У разі припинення накопичення (наприклад, минуло 10 років) кошти можна буде забрати з рахунку протягом 5 наступних років.

Увага! Ті, хто візьмуть кредит на житло в рамках нової програми “Безпечний кредит 2%”, не зможуть користуватися інструментом Konto Mieszkaniowe. Натомість немає жодних перешкод у тому, щоб зараз відкрити таке Konto Mieszkaniowe для накопичення заощаджень, а потім взяти іпотеку в рамках програми безпечного кредиту під 2% й використати кошти, накопичені на рахунку, на перший внесок. При цьому треба пам’ятати, що урядова програма іпотечного кредитування під 2% діятиме до 2027 року, а Konto Mieszkaniowe повинно бути активним не менше 3-х років. Якщо власник рахунку вирішить зняти кошти з нього до закінчення мінімального періоду заощаджень (3 роки), то втратить фінансові бонуси від держави.