Шість країн Європи звернуться до Єврокомісії щодо українського збіжжя
Фото ілюстративне pxhere.com/CC0 Domena publiczna

Шість країн Європи звернуться до Єврокомісії щодо українського збіжжя

Представники держав також вирішили звернутися з листом щодо українського зерна до єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса та комісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Роберт Телюс повідомив, що на наступній Раді сільського господарства та рибальства (AGRIFISH) Польща та п’ять інших країн Центральної та Східної Європи хочуть виступити як група зі спільною позицією. Глава міністерства повідомив, що це був один із висновків після сьогоднішньої зустрічі з колегами з Румунії, Чехії, Словаччини, Угорщини та Болгарії щодо українського зерна.

Під час прес-конференції Роберт Телюс підкреслив важливість спільного виступу.

«Я запропонував їм, що хоч кожна країна і може виступати самостійно, але якщо виступає Польща чи Словаччина, чи будь-яка інша країна самостійно, вона має менше шансів достукатися, ніж, якщо ми висмтупимо разом – шість основних країн. Це матиме тоді більшу вагу, щоби запровадити певні зміни. Говоримо тут про зміни для країн, які наразі витрачають найбільше коштів на допомогу Україні».

Представники шести країн хочуть зустрітися з комісаром ЄС з питань торгівлі щодо українського зерна. Результатом зустрічі має стати спільно розроблений лист, адресований двом єврокомісарам.

«Комісар дуже тісно з нами співпрацює в тому питанні, тому хочемо, аби він нас підтримав. Тому цей лист також буде скеровано до комісара Януша Войцеховського. В цьому листі ми хочемо висловити бажання зустрітися, бажання наших країн, щоби зустрітися із комісаром торгівлі і представити йому наші проблеми і наші пропозиці».

Нагадаємо, польські аграрії вимагають вивезення з території Польщі українського збіжжя, щоби мати змогу продавати свій урожай. Під час візиту до варшави президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що рішення буде знайдено.

IAR/В.Г.