У Варшаві запрошують на презентацію спільної книги Ізи Хруслінської й Петра Тими про українців у Польщі

У Варшаві запрошують на презентацію спільної книги Ізи Хруслінської й Петра Тими про українців у Польщі

У пʼятницю, 21 квітня в Українському домі у Варшаві відбудеться зустріч з польською публіцисткою Ізою Хруслінською та одним з лідерів української меншини у Польщі Петром Тимою. Під час зустрічі відбудеться також презентація нової книги Ізи Хруслінської «Сплетіння. Про Українців з Польщі. Розмови з Петром Тимою». Обовʼязкова попередня реєстрація. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

«Сплетіння. Про Українців з Польщі. Розмови з Петром Тимою» / «Sploty. O Ukraińcach z Polski. Rozmowy z Piotrem Tymą» – це нова книга польської публіцистки про українську громаду у Польщі. Іза Хруслінська у своїй праці намагається дати відповідь на питання, ким є українці у Польщі? Що формувало їхню самоідентичність у часи Польської Народної Республіки й зараз, у сучасній Польщі? Чим для них є Україна? Яким є їхній внесок у розбудову українсько-польських відносин та популяризацію української історії та культури у Польщі після 1989 року? Якою мірою історія спільних взаємин тисне на українську громаду у Польщі?

«Бути українцем з Польщі – це постійно знаходити звʼязки та сплетіння, які поєднують мене з історією, культурою та традиціями моєї малої батьківщини. Це також зайняття активної позиції у пошуку цих сплетінь, пізнання та збереження української мови та культури, дослідження історії місцевості, звідки походять мої предки. Це процес, який повинен невпинно тривати у кожному поколінні, аби ми – українці з Польщі – не стали тільки категорією з минулого. Бути українцем з Польщі означає також постійну боротьбу за ідентичність, за мову. Але також – бути громадянином Республіки Польща з усіма правами та обовʼязками», – читаємо в описі до книги. 

Подія відбудеться у пʼятницю, 21 квітня о 18:00 в Українському домі у Варшаві (вул. Заменгофа, 1 / ul. Zamenhofa, 1). Під час презентації відбудеться також розмова з авторами. Захід проходитиме польською мовою. Участь безплатна, обовʼязкова попередня реєстрація. 

Іза Хруслінська – польська публіцистка, активна діячка українсько-польського діалогу, багато років займається популяризацією України, її історії та культури у Польщі. Повʼязана з середовищем Об’єднання українців у Польщі та київським виданням «Дух і Літера». Авторка низки книг на українську тематику та польсько-українські відносини, виданих у Польщі та Україні, членкиня українського PEN.

Співрозмовником Ізи є Петро Тима, лідер української меншини в Польщі, історик за освітою, протягом п’ятнадцяти років він був головою Об’єднання українців у Польщі (2006–2021). Член Комісії з прав людини Світового конгресу українців та Спільної урядової комісії у справах національних та етнічних меншин, автор телевізійних репортажів на польсько-українську тематику, співавтор разом з Ізою Хруслінською двох книг: «Багатоликість України» (2005) та «Діалоги порозуміння. Українсько-єврейські взаємини» (2010).

Розмову модеруватиме кандидатка наук, викладачка Варшавського університету Олександра Іванюк.

Більше про подію за посиланням. 

А.В.