У Києві презентували виставку “Союз Білого Орла та Золотого Тризуба” до 103-ї річниці укладання Варшавського договору між Україною і Польщею

У Києві презентували виставку “Союз Білого Орла та Золотого Тризуба” до 103-ї річниці укладання Варшавського договору між Україною і Польщею

Українські військові відкрили унікальну виставку в Києві. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Військовий кур’єр.

Центр досліджень воєнної історії ЗСУ спільно з Українським інститутом національної пам’яті до 103-ї річниці укладання Варшавського договору між Україною і Польщею презентували виставку “Союз Білого Орла та Золотого Тризуба”.

Вигляд виставки “Союз Білого орла та Золотого Тризуба”

Матеріали проєкту розповідають про історію українсько-польського військового союзу проти більшовицької росії. На експозиції представлені відомості щодо військової допомоги, яку надавали поляки українцям більше ста років тому. Окремо йдеться і про те, як Польща допомагає Україні у відбитті повномасштабної агресії росії.

Начальник Центру досліджень воєнної історії ЗСУ, полковник Ігор Косяк наголосив на тому, що поляки та українці завжди єдналися перед зовнішньою загрозою. Особливо перед споконвічним ворогом – московською ордою. На думку військовослужбовця історія рухається по спіралі, маючи певні аналогії між минулим і сьогоденням. У 1920 році росіяни були розбиті під Варшавою, а в 2022 році – зазнали поразки під Києвом.

Роберт Чижевський та полковник Ігор Косяк

Директор Польського інституту в Києві, Роберт Чижевський зауважив, що українська та польська культури – це дві великих культури, які тісно взаємодіяли. “Історична пам’ять – це та частина минулого, яка нам зараз тут потрібна. Сучасні громадяни мають пам’ятати про ті події” – сказав Чижевський.

Діяч звернув увагу на те, що і в 1920 році, і нині Польща розуміла значення союзу з Україною та спільної протидії московській навалі. Саме тому, за словами Чижевського, тодішній очільник Польщі Юзеф Пілсудський вибачався перед українськими військовими за невдачу у відстоюванні України.

Заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак звернув увагу на те, що так звана “ворожнеча” між українцями та поляками інспірувалася росією. “Ми знаємо якісь історії про ворожнечу лише тому, що їх активно і старанно роздмухувала російська пропаганда” – наголосив Тиліщак. На думку дослідника історія військово-політичних союзів України та Польщі є важливою віхою у спільній історії обох націй.

Володимир Тиліщак, Роберт Чижевський, полковник Ігор Косяк та полковник Сергій Крилов

Виставка “Союз Білого Орла та Золотого Тризуба” триватиме близько тижня. Відвідати експозицію може будь-який охочий біля метро Контрактова Площа.