Mind invest sammit зібрав підприємців та інвесторів

Mind invest sammit зібрав підприємців та інвесторів

Протягом 28 – 29 червня 2024 року у приміщенні Emily resort – потужному комплексі, що у Винниках, відбулася масштабна бізнес-подія, що зібрала відомих підприємців, волонтерів та політичних діячів. Організатором цієї потужної події стала команда mind.in., а співорганізаторами відомі бізнес-клуби, банки та підприємницькі проєкти. Впродовж саміту, було організовано два благодійні аукціони, тематичні панелі, дискусії та джазові концерти. Під час першого дня фестивалю Jazz Weekend, виступав джаз-лідер Jazz in Kyiv Band Олексій Коган з музичною імпровізацією; наступного – великий друг України Ніно Катамадзе.

Перед гостями Mind Invest Summit заходу виступали очільники регуляторних органів держави, представники волонтерського руху та закордонних урядів, великого та середнього бізнесу, аналітики інституціональних фондів. Також відбулася презентація українських стартапів, що шукали інвестиції. В межах заходів відбулася експозиція UA Tech Show, яка продемонструвала гостям винаходи і продукти.

Гостем першої тематичної панелі став третій президент України Віктор Ющенко, який виступив перед гостями у формі інтерв’ю з відомим львівським діячем Романом Матисом. Віктор Ющенко зазначив в своєму «глобальному погляді на Україну», що під час війни маємо більше вкладати в освіту та людський потенціал, а відтік талановитої молоді потрібно зупинити. Також, серед головних меседжів гостя стала проблема українського зерна, відсутність зернових бірж та погані умови зберігання, зважаючи, що в країні йде війна і маємо багато втрат. Та попри все, третій президент вважає, що Україна має підтримку світової громадськості, адже 54-и провідні держави підтримують Україну, чого ще не було досі в історії України.

Під час саміту велику увагу гостей було зосереджено на соціальних ініціативах, зокрема на реабілітації.  Своїм досвідом такої ініціативи поділився мер міста Львова Андрій Садовий у створенні центру UNBROKEN Ukraine, завдяки якому люди, що втратили під час обстрілів кінцівки отримали шанс на нове активне життя. В інтерв’ю Миколі Вересню, мер Львова розповів про відважних дітей, що втратили кінцівки та сьогодні бігають марафони задля перемоги.

В одній із панельних дискусій взяв участь Михайло Подоляк – радник Президента України, який зазначив, що держава зацікавлена у розвитку малого та середнього бізнесу, тоді як великий ‒ призводить до значних зловживань і корупції. На панельній дискусії «Міжнародний бізнес: досвід, виклик, переваги» експерти обговорювали ті сектори економіки, що мають великий потенціал розвитку і де, потрібно вкладати. Про особливість роботи Фонду держмайна під час війни розповів його голова Віталій Коваль.

Жвавий інтерес у підприємців викликала дискусія під час панельної дискусії «Фандрейзинг: взаємодія селебрітіс, бізнесу та держави», ведучої якої стала Наталя Слєпцова. Відомі медійні обличчя і волонтери: Сергій Притула та Євген Клопотенко під час цієї дискусії стверджували, що люди перестають довіряти волонтерам через ворожі спец-служби, що поширюють дезінформацію про донати, намагаючись знищити довіру до українського волонтерства загалом. Автор шкільної реформи харчування Євген Клопотенко натомість радіє, коли його медійне обличчя може послужити якійсь благодійній цілі та проєктам. Директорка центру Superhumans Ольга Руднєва також зазначила, що людям з інвалідністю потрібне не наше співчуття, а нові можливості.

Про свій воєнний досвід і роботу з іноземними інвесторами розповів Ашот Абраамян, голова правління АТ АКБ «Львів», який зазначив, що під час повномасштабного вторгнення світова спільнота була налякана та вичікувала. Доволі важко було переконати інвесторів далі з нами працювати. Та поступово з’явилися нові партнери.

Засновник UFuture Василь Хмельницький поділився своїми думками про розвиток малого і середнього бізнесу: «Важливо, щоб Україну стали вважати виробничою державою, а не сировинною. Оскільки, коли буде виробництво, то будуть розвиватися малий і середній бізнес, тому що в економіці все взаємопов’язано».  

В межах саміту відбулося два благодійних аукціони, де було зібрано 1 206 624 грн. Перший аукціон проводився Сергієм Притулою. Відомий актор Олексій Гнатковський провів аукціон для Благодійного проєкту «Пташки перемоги», керівником та натхненником якого є львівський підприємець Ігор Дулин. У своїй промові, Олексій зазначив, що люди розповідають про свою втому від аукціонів чи зборів, проте мають на фронті або друга, або родича, який служить. «То давайте їм особисто скажемо, що ми втомилися і війна – це їхня, а не наша проблема. В часі війни ми: або в ЗСУ, або для ЗСУ. По-іншому бути не повинно», ‒ зазначив О. Гнатковський.

Закінчився саміт приємними враженнями, напрацьованими алгоритмами співпраці бізнесу, влади та громадськості.

Марія Павлюх

Кандидат наук із соціальних комунікацій, викладачка кафедри міжнародної інформації Національного університету "Львівська політехніка", журналістка-блогерка, громадська діячка, волонтерка, бізнес-аналітик, комунікаційник, політтехнолог