На скріні – обов’язковий пункт в анкеті для подання заявки на перекваліфікацію від Міністерства економіки

На скріні – обов’язковий пункт в анкеті для подання заявки на перекваліфікацію від Міністерства економіки

На скріні – обов’язковий пункт в анкеті для подання заявки на перекваліфікацію від Міністерства економіки: https://cutt.ly/ZesKsXXe
Проєкт називається ReSkill UA та реалізовується приватною рекрутинговою компанією. Але! За підтримки USAID та сприяння Міністерства економіки України. Останнє важливо: державне міністерство на чолі з першою віце-прем’єркою-міністеркою офіційно направляють туди усіх, хто хоче отримати нову професію або підвищити рівень поточної: https://cutt.ly/uesKdeOv
Правда, у переліку лише 11 позицій, зате є кібербезпека, оу. Було б цікаво підвищити свою кваліфікацію (сарказм, насправді перевірити що за пургу там викладатимуть), але не вийде – тому що я не можу погодитися з передачею державним органам України та США таких чутливих персональних даних як зразки свого голосу, фото та відео-зображення.
Ну от правда, навіщо маловідомій українській HR-фірмі та американському урядовому фонду не тільки фото та відео (!) українців, але і зразки їхнього голосу? Наголошую, поставити голочку під цим пунктом – обов’язкова умова, інакше заявку не приймуть.
Що таке USAID KEY я не знаю, але звучить якось зловісно. Сам по собі USAID є величезною пральнею грошей американських платників податків, і в Україні займаються вони в основному пілорамою, безвідносно назв проєктів. Це відомий факт серед людей, знайомих зі специфікою, але про це бояться говорити. А ще USAID активно використовується американським розвідувальним співтовариством у роботі за межами США – і це широко відомий факт серед спецслужб.
Але повернемося до предмету обговорення. Також персональні дані українців можуть бути передані Мінекономіки, як одному з «організаторів події».
Ім’я, прізвище, email, номер телефону – це зрозуміло. Менш зрозуміло – це стать (гендерна нерівність?) та вік (ейджизм?), ще менш зрозуміло “де ви зараз проживаєте» (геолокація?) і зовсім не зрозуміло – «Ваш нік в телеграмі». Вкрай підозріло все це разом виглядає.
Мінекономіки, вас шо, Федоров покусав? Навіщо ви все це збираєте? Теж онлайн-вибори плануєте, чи повістки будете розсилати онлайн? Ні? А для чого тоді?
Бо поки виглядає так, нібито Мінекономіки України обмінює американські гранти на персональні дані українців. І, мабуть, вважає це вигідною угодою: обміняти якесь фуфло на реальні бабки.
Американці теж молодці: користуючись відсутністю в Україні працюючої системи захисту персональних даних, вирішили позловживати безпорадним станом українських папуасів. Якось фу.
Якщо усі ці міркування особисто Вас не переконали або знов здалися «акакаяразніца» – спитайте знайомих американців як би вони відреагували на таку ситуацію, якби іноземний фонд збирав біометричні дані громадян США.
А про розповсюджені поширені міфи та хибні вірування про персональні дані та необхідність їх захисту я розписав ось тут: https://cutt.ly/XesKXq43
До речі, рекомендую кожному вести акуратний список усіх посіпак правлячої клептократії – по своїй сфері діяльності. Робити скріншоти, зберігати версії веб-сайтів у веб-архівах. Бо дописи труться, лінки видаляються, інфополе зачищається, і при новій владі ті ж самі морди знов бігтимуть до корита бюджетних грошей та публічно проклинатимуть корумпованих папередників. Сором’язливо забуваючи, що вони були їхньою частиною.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.