«Штучний інтелект» - використовувалося спецслужбами

«Штучний інтелект» – використовувалося спецслужбами

Те, що зараз називають «штучний інтелект» – використовувалося спецслужбами задовго до того, як Світ накрила хвиля ШІ-істерії.
27 листопада 2020 провідний фахівець іранської програми ядерних досліджень Мохсен Фахрізаде їхав за кермом власного автомобіля Nissan Teana у місті Абсарде за 80 км від Тегерану. Його дружина сиділа поряд з ним, попереду їхав автомобіль з охороною, і ще два – позаду. Так, дядьку серйозно охороняли, тому що ізраїльські спецслужби полювали за ним на той момент вже 14 років.
На автомобіль на узбіччі, на якому міняли колесо, охорона уваги не звернула. А в ньому працювала потужна камера, яка однозначно ідентифікувала водія Ніссану як потрібну нападникам особу.
Також не звернули увагу на пікап Nissan Zamyad, адже такі машини дуже розповсюджені в Ірані. Хоча саме цей пікап був особливий: під брезентом серед будівельного сміття був замаскований кулемет калібру 7,62 мм із системою управління вогнем.
І коли автомобіль з Фахрізаде пригальмував біля лежачого поліцейського, з розташованого поряд пікапу почали лунати кулеметні черги. Перша пішла по капоту, тому авто звернуло та зупинилося. Друга черга потрапила водію у плече, але йому вдалося вийти з машини та сховатися за водійськими дверцятами. Але це не допомогло, і третя черга вбила вченого, потрапивши йому у хребет. При цьому його дружина, яка знаходилася буквально у кількох сантиметрах від Фахрізаде – жодним чином не постраждала.
Але нюанс у тому, що у даному замаху вогнем керувала не людина, а алгоритми. Які зараз називають «штучним інтелектом». І для його використання ізраїльтяни мали серйозну причину: оператор комплексу знаходився за 1500 км від місця нападу, а тому затримка передачі команд та даних могла складати до 1,5 сек., що неприпустимо багато для тієї ситуації. Тому оператор лише ідентифікував водія та надавав загальний дозвіл на відкриття вогню. А вже алгоритм сам визначав час, напрямок та інтенсивність вогню, з урахуванням зміни швидкості та траєкторії руху автомобіля, переміщення жертви, зміщення самого кулемету під час стрільби.
Формально кажучи, іранського фізика-ядерника вбив штучний інтелект.
І ця історія не лише про практичне використання спецслужбами ультрасучасних технологій задовго до їх виходу у «цивільний» світ. Я б звернув увагу ще на інший аспект.
Слово «Моссад» знають у всьому Світі у тому числі завдяки широкому та активному застосуванню прогресивних технологій. Чому у Світі значно менше знають слова СБУ, ГУР МО чи СЗР? Тому що навіть дійсно круті та проривні розробки типу MAGURA чи See Baby затьмарені мерзенними корупційними скандалами в українських спецслужбах. В цих скандалах фігурують переслідування журналістів, наїзди на бізнес, елітна нерухомість та невиправдано розкішний спосіб життя офіцерів та генералів.
Не думаю, що справа виключно у якомусь більшому патріотизмі ізраїльтян чи їхній високій самосвідомості: люди в усіх країнах в усі часи більш-менш однакові, зі схожою психологією «щоб у мене все було і мені нічого за це не було».
Справа більше в усуненні фізичної можливості реалізувати темні сторони людської натури. Наприклад, не повинна спецслужба мати поліцейські функції кримінальних розслідувань, зі слідчими ізоляторами та кримінально-процесуальною мутотою. Повинна мати вдосталь людей та фінансування, чіткі задачі та цілі, бути легкою та швидкою, без корупційно-бюрократичного причепу та функцій політичної охранки.
Але щоб українські спецслужби стрімко виросли до рівня ізраїльських колег – їх потрібно перш за все реформувати, і причому давно. Чого вже давно і наполегливо вимагають західні партнери.
«Не на часі!» – відповідають на Банковій останні 10 років.
А коли буде «на часі»? Знов «давайте після війни»? Як на мене, то зараз найбільш підходящий момент.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.