Актуальні фейки про Україну/українців в проросійському польському медіа Niezależny Dziennik Polityczny

Актуальні фейки про Україну/українців в проросійському польському медіа Niezależny Dziennik Polityczny

З початку повномасштабного вторгнення кремлівська пропаганда розповсюджує неправдиву інформацію не лише в Україні та Росії, але й активно працює за кордоном. Наприклад, у Польщі – країні, до якої переїхало 957 тисяч українських біженців станом на 11.06.2024 р. Щоб посіяти ворожнечу між українцями та поляками, росіяни створюють польськомовні ресурси, де поширюють вигідні їм наративи. Нижче розповідаємо про одне з таких проросійських польськомовних медіа – Niezależny Dziennik Polityczny. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог шеф-редакторки UPMP, журналістки проєкту StopLie, ведучої програми “Філософія особистості з Анною Стожко”, членкині Спілки польських журналістів, координаторки проєктів Польсько-Української Господарчої Палати, проєктної директорки БФ Польсько-Українського Партнерства Анни Стожко.

У польськомовному інтернет-порталі Niezależny Dziennik Polityczny («Незалежний політичний журнал»), яке відоме постійним поширенням фейкової інформації та російської пропаганди (н-д, https://dziennik-polityczny.com/2024/06/27/uzywaja-roznych-taktyk-zastraszania-czesto-groza-wyslaniem-na-front-rzad-w-kijowie-znalazl-wlasny-sposob-na-krytykow-wladz/,https://dziennik-polityczny.com/2024/06/19/drugi-irak-polska-nie-zarobi-na-odbudowie-ukrainy/), є стаття під назвою «Україна – найуспішніший русофобський проект США, Польща не має надії на повернення східних прикордонних територій» («Ukraina to najbardziej udany rusofobiczny projekt USA, Polska nie ma co liczyć na powrót Kresów Wschodnich»), автором якої є Марек Ґалас.

Сам Niezależny dziennik polityczny позиціонує себе як «портал, незалежний від державних установ, державних та урядових організацій, є приватним підприємством, створеним і заснованим приватними особами». На сьогодні лише ТГ-канал NDP на разі має понад 12 тис підписників.

Скрин з ТГ-каналу NDP

Раніше кіберфахівці з Cyberwarcon вже оцінювали медіа Niezależny Dziennik Polityczny та називали його потужним провідником дезінформації”: https://www.cyberwarcon.com/niezaleny-dziennik-polityczny  

Скрин зі сторінки CYBERWARCOM про NDP

Досліджувана стаття з інтернет-порталу Niezależny Dziennik Polityczny містить кілька фейків і маніпуляцій, спрямованих на створення напруженості між Польщею та Україною, зокрема автор намагається дискредитувати відносини між Польщею та Україною. Нижче розбираємо, які фейки та наративи поширює проросійський польськомовний ресурс у своїй статті.

Скрін статті на порталі NDP

Ось детальний огляд кількох з основних фейків і маніпуляцій у даному польському матеріалі:

1. Фейк про вимогу повернення територій. Стверджується, що президент Польщі Анджей Дуда, пропонуючи допомогу Україні після початку російської агресії, вимагав повернення колишніх польських земель. Це абсолютно безпідставне твердження, яке має на меті дискредитувати польську підтримку України та створити враження про корисливі інтереси Польщі. Президент Польщі Анджей Дуда неодноразово наголошував на підтримці територіальної цілісності України https://www.prezydent.pl/aktualnosci/wydarzenia/prezydent-andrzej-duda-z-wizyta-w-kijowie,70736 Жодних офіційних заяв про вимоги повернення територій не було зроблено.

2. Фейк про погіршення відносин через “невдачі” ЗСУ. У статті зазначається, що невдачі Збройних сил України на полі бою погіршили відносини між Польщею та Україною. Це є маніпуляцією, яка ігнорує реальну співпрацю та підтримку, яку Польща надає Україні на різних рівнях, попри труднощі.

Насправді, відносини між Польщею та Україною залишаються міцними, і Польща продовжує надавати значну підтримку Україні у багатьох сферах, включаючи військову https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3883113-ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-miz-ukrainou-ta-polseu-povnij-tekst.html, гуманітарну та економічну допомогу https://wei.org.pl/wp-content/uploads/2023/11/Kompendium-UKR.pdf

3. Фейк про бажання розпочати Третю світову війну. У статті наводиться заява колишнього президента Естонії Тоомаса Хендріка Ільвеса про те, що Польща врятує Захід від Росії, і робиться висновок, що він нібито бажає початку Третьої світової війни. Це є спотворенням реальних слів політика та має на меті залякати читачів.

4. Фейк про висилку українських біженців. Стверджується, що Польща готується до висилки українських біженців на лінію фронту, створюючи нестерпні умови життя для них у Польщі. Це відверта брехня, яка має на меті зобразити Польщу як країну, яка порушує права людини та діє проти українських біженців. Польща, як країна-член Європейського Союзу та підписант Женевської конвенції про статус біженців, має зобов’язання до захисту біженців і не може їх висилати на територію конфлікту без їхньої згоди та порушення прав людини. Організації, які моніторять права біженців, ведуть спостереження за ситуацією в Польщі. Вони оприлюднюють інформацію про умови проживання біженців і реагують на будь-які порушення їхніх прав.

5. Фейк про наміри відновлення Речі Посполитої. Стверджується, що польський уряд прагне відновити Річ Посполиту, що призведе до трагічних наслідків для Польщі. Наразі немає жодних офіційних або професійних джерел, які підтверджували би будь-які наміри польського уряду відновлювати Річ Посполиту або що це призведе до трагічних наслідків для Польщі. Це справді конспірологічна теорія без реальних підстав, спрямована на створення паніки та залякування аудиторії. Польський уряд має офіційну політику співпраці з Україною та іншими країнами Європи, спрямовану на зміцнення міжнародних відносин і мир в регіоні.

Такі фейки, наративи та маніпуляції мають на меті підірвати довіру між Польщею та Україною, а також між країнами Західної коаліції, щоб послабити підтримку України у її боротьбі проти російської агресії.

Що відомо про Niezależny Dziennik Polityczny?

Niezależny Dziennik Polityczny є польськомовним інтернет-порталом, зареєстрованим у 2014 році. Більшість конкретних даних про засновників та історію створення цього порталу залишається невідомими, що типово для таких ресурсів, які часто мають непрозору структуру.

Водночас відомо, що NDP регулярно публікує матеріали, спрямовані на дискредитацію західних країн, НАТО, Європейського Союзу та України. Цей портал використовує фейкові новини, маніпуляції та пропаганду для поширення проросійських наративів. Є припущення, що NDP може отримувати підтримку з боку російських структур, зацікавлених у поширенні дезінформації в Польщі та інших країнах Європи, хоча ці дані офіційно не підтверджені.

Ніби-то Адам Камінський є головним редактором, а Якуб Мозняк і Войцех Брожек – постійними авторами. OKO.press пару років тому виявив, що Камінського (який представляється випускником варшавської середньої школи та Варшавського університету) насправді не існує. На його сторінці зображений литовський лікар, а на сторінці Брожека – американський економіст. За даними їх дослідження:

  • відстеження IP-адреси вказує на те, що портал може працювати в Амстердамі, Нідерланди. Однак там міг бути розміщений проміжний сервер, щоб приховати особу автора.
  • автори використовують цитати людей, які ніколи не спілкувалися з представниками порталу
  • аналіз синтаксису деяких матеріалів показав, що польська мова є другою мовою для їхніх авторів, а русизми є очевидними.

Портал NDP співпрацює з іншими проросійськими медіа, такими як Sputnik, Russia Today (RT), INOSMI.RU тощо. Це можна відслідкувати в новинах вказаних вище джерел. Ці медіа відомі своєю активною роллю у поширенні російської пропаганди та дезінформації на міжнародному рівні. Використання матеріалів з цих ресурсів вказує на координовану мережу дезінформації, спрямовану на вплив на громадську думку в різних країнах.

Щодо автора статті. Марек Ґалас – польський історик і політолог, що спеціалізується на міжнародних відносинах, особливо в контексті Центральної та Східної Європи. Він є автором численних публікацій про польську зовнішню політику, Східну Європу та міжнародні відносини, зосереджуючись на темах, пов’язаних з Росією, Україною та геополітикою регіону. Він періодично виступає в засобах масової інформації, коментуючи поточні політичні події.

Водночас Марек Ґалас є журналістом, співпрацює з NDP, власне відомою своїми публікаціями, які критикують за проросійську пропаганду та дезінформацію. У його статтях висловлюється негативне ставлення до політики уряду “ПіС” (PiS), особливо в контексті відносин з Росією та Україною.

Ґалас жорстко критикує антиросійську політику польського уряду, стверджуючи, що санкції, накладені на Росію, негативно впливають на польську економіку, сприяючи зростанню цін на енергоносії та банкрутствам підприємств. Він припускає, що більш прагматичний підхід до Росії міг би принести Польщі економічну вигоду.

У своїх текстах Ґалас також критикує підтримку України, стверджуючи, що вона дестабілізує польську економіку та енергетичний сектор і провокує непотрібні міжнародні конфлікти. Його теорії вказують на нібито бажання Ярослава Качинського анексувати західні території України та Білорусі в рамках відновлення Речі Посполитої.

Думки Ґаласа в самій Польщі часто критикують як частину російської дезінформації, спрямованої на підрив довіри до польського уряду та послаблення підтримки України. Його публікації є частиною проросійського наративу, спрямованого на дестабілізацію внутрішньої ситуації в Польщі та послаблення її позицій на міжнародній арені.

Діяльність Niezależny Dziennik Polityczny неодноразово піддавалася критиці з боку польських медіа, аналітиків та урядових структур. Вони вказують на те, що цей портал є джерелом фейкових новин та проросійської пропаганди, яка розпалює ворожнечу та намагається вплинути на громадську думку в Польщі.

Через непрозорість та таємничість таких організацій, як NDP, важко отримати детальнішу інформацію про їхню історію, засновників та фінансування.

Анатолій Курносов – експерт з україно-польських відносин, виконавчий директор ГО “Коло європейського діалогу”, публіцист та журналіст, аналітик Центру політичних студій “Доктрина” коментує: “Складно піддавати якомусь серйозному аналізу статтю автора-фантома (насправді, як давно встановлено, такої реальної людини не існує), яка, як і багато інших текстів видання Niezależny Dziennik Polityczny, являє собою набір суперечливих одна іншій тез та типовим збірником російських наративних страшилок.

Про те, що Польща начебто прагне будь-що забрати собі західні області України, що Україна і Польща є русофобними маріонетками англосаксів і так далі. Пригадаю лише, що діяльність цього російського пропагандистського ресурсу ми  з колегами активно вивчали ще минулого літа в рамках грантового проєкту ЄС StopLie.  Його характерною рисою є паралельне існування також Телеграм-каналу, на якому щодня виходить до 100 повідомлень, де фейки та маніпуляції перемішані з правдою.

Можна почути, що це видання практично невідоме в Польщі і, отже, не впливає на громадську думку. Проте, по-перше, його під цим кутом також вивчали дослідники видання OKO.press. А по-друге, як свідчать вже й польські дослідження, Телеграм, хоч і поки що далеко не настільки поширений в Польщі, як в Україні, поступово набирає дедалі більшу аудиторію. І його анонімність і безконтрольність роблять свою справу.

Адже певні тези, меседжі і наративи, які спочатку закидаються в російські ресурси типи «Варшавская русалка», потім переносяться в такі ось польськомовні, як Niezależny Dziennik Polityczny, а далі в соцмережі і вже з них як частина громадської думки – опинаються і в традиційних медіа, в тому числі під виглядом коментарів під статтями. Це досить очевидно було, скажімо, якщо порівняти радикальні наративи, які поширювалися і розганялися з метою негативного накручування громадської думки з обох сторін під час нещодавніх блокад польсько-українського кордону”.

На третьому році повномасштабної війни росії проти України, польськомовний портал Niezależny Dziennik Polityczny активно продовжує поширювати фейки і маніпуляції, спрямовані на створення напруженості між Польщею та Україною.

Які тактики пропаганди використані в статті?

§  Викривлення фактів. Наприклад, стаття містить безпідставні твердження про те, що президент Польщі Анджей Дуда вимагав повернення колишніх польських земель в обмін на допомогу Україні. 

§  Маніпуляція емоціями. У матеріалі стверджується, що невдачі Збройних сил України на полі бою погіршили відносини між Польщею та Україною. Це є маніпуляцією, яка ігнорує реальну співпрацю та підтримку, яку Польща надає Україні на різних рівнях, незважаючи на труднощі.

§  Створення фальшивих загроз. Ствердження про підготовку Польщі до висилки українських біженців на лінію фронту є відвертою брехнею, спрямованою на створення негативного образу Польщі та підрив довіри до неї.

§  Історичні маніпуляції. У статті висловлюються сумніви щодо здатності України повернути Крим, стверджуючи, що історично Крим належав Росії. Це є типовою пропагандистською риторикою, яка має на меті виправдати російську анексію Криму.

§  Використання конспірологічних теорій. Ствердження про те, що Польський уряд прагне відновити Річ Посполиту, є прикладом безпідставної конспірологічної теорії, яка має на меті залякати аудиторію та створити паніку.

Мета такої пропаганди полягає в підриві довіри між Польщею та Україною, а також у послабленні підтримки України з боку її західних союзників. Російська пропаганда намагається створити образ Польщі як країни, яка переслідує власні корисливі інтереси, а не щиро підтримує Україну у її боротьбі проти агресії.

Щоб уникнути впливу такої пропаганди, важливо:

– перевіряти джерела інформації, тобто використовувати тільки надійні медіа.

– аналізувати зміст критично, тобто бути обережним з матеріалами, які мають надмірно емоційне забарвлення або сенсаційний характер.

– звертати увагу на експертні думки і шукати підтвердження інформації у незалежних експертів та міжнародних організацій.

– за можливості слідкувати за синтаксисом та стилем,  оскільки фейкові новини часто мають неприродний стиль написання та русизми.

Дотримуючись цих порад, можна ефективно розпізнавати фейкову інформацію та захистити себе від впливу пропаганди.

АННА СТОЖКО