Україна на IV Конгресi органів місцевого самоврядування Тримор’я в Любліні

Україна на IV Конгресi органів місцевого самоврядування Тримор’я в Любліні

У Любліні 12-13 червня відбувся 4-й Конгрес органів місцевого самоврядування Тримор’я, що є вагомою подією для країн Центральної та Східної Європи. На дводенній зустрічі зібралося 700 гостей з 12 країн, зокрема України, Іспанії, Молдови, Хорватії та Литви. Захід проходив у Люблінському конференц-центрі під почесним патронатом Президента Польщі Анджея Дуди, що надає йому особливої ваги у контексті відбудови України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог Шеф-редакторки UPMP, журналістки проєкту StopLie, ведучої програми “Філософія особистості з Анною Стожко”, членкині Спілки польських журналістів, координаторки проєктів Польсько-Української Господарчої Палати, проєктної директорки БФ Польсько-Українського Партнерства Анни Стожко.

Основні питання, що розглядалися на Конгресі, включали енергетичну безпеку, розвиток транспортної інфраструктури, діджиталізацію суспільства та охорони здоров’я, а також впровадження штучного інтелекту. Значну увагу було приділено водневій економіці 3W та інфраструктурним проєктам, зокрема таким, як маршрут Via Carpatia.

Від імені організаторів події Маршалок Люблінського воєводства Ярослав Ставярський наголосив на важливості міжлюдських стосунків, які згодом трансформуються в міждержавні симпатії та кращу співпрацю між урядами. Це має сприяти покращенню позиції країн регіону в Європейському Союзі.

Президент Анджей Дуда зазначив, що енергетична незалежність від росії стала можливою завдяки Ініціативі трьох морів, яка допомогла уникнути найгірших наслідків війни.

Цьогорічний Конгрес супроводжувався Економічним форумом, що є платформою для налагодження контактів між підприємцями та експертами з 13 країн-учасниць Ініціативи Тримор’я, а також представниками стратегічних партнерів та регіонів-партнерів з України та Молдови.

У рамках події було підписано угоду про урочистий прийом трьох українських областей – Тернопільської, Волинської та Рівненської. Це є важливим кроком у контексті подальшого розвитку Ініціативи Тримор’я, яка зосереджується на економічній та інфраструктурній співпраці, але також має місцевий або регіональний вимір.

Ініціатива Тримор’я (Three Seas Initiative, 3SI) була започаткована 2015 року і об’єднує 12 держав, розташованих між Адріатичним, Балтійським і Чорним морями. До них належать Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія, Словаччина, Австрія, Угорщина, Словенія, Хорватія, Румунія та Болгарія. У червні 2022 року Україна отримала статус партнера-учасника ініціативи.

У рамках Ініціативи 29 червня 2021 року було підписано «Люблінську декларацію» про створення Мережі регіонів трьох морів для прямої співпраці органів місцевого самоврядування країн-учасниць. Сьогодні до неї входять 22 регіони з Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, України та румунська Агенція регіонального розвитку.

На одній з панелей заходу під назвою «Дебати регіонів ІІ: пріоритети співпраці регіонів асоційованих держав Тримор’я» взяли участь голови кількох обласних рад України.

Серед важливого в.о. голови Львівської облради Юрій Холод наголосив, що країни регіону Центральної та Східної Європи вже сьогодні зіштовхнулися з багатьма проблемами, пов’язаними з російсько-українською війною, зокрема екологічного характеру. За його словами, постійні бомбардування та обстріли регіонів України призводять до викиду в навколишнє середовище великої кількості токсичних хімічних речовин. Крім того, на окупованих територіях та прифронтових ділянках знищено ліси, багато видів рослин, цілі екосистеми, а дикі тварини змушені мігрувати.

Голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай ознайомив учасників з можливостями Закарпаття та міжнародними грантовими проєктами, в яких область бере участь як така, що межує з чотирма європейськими країнами.  На питання спікера заходу про те, як регіони ЄС можуть поділитися своїм досвідом та допомогти, Роман Сарай відповів, що Закарпаття вже має свій певний рецепт і готове ним поділитися.  

Тут особливо варто згадати, що під час другого дня Конгресу в рамках сесії кейсів та мозкового штурму, було презентовано проєкт створення реабілітаційного центру “4.5.0. Recovery center” в Ужгороді. Проєкт передбачає глибоку реновацію будівлі та території колишнього пологового будинку. Центр надаватиме мультидисциплінарну реабілітаційну допомогу, зокрема протезування, лікування патологій спинного та головного мозку, опіків, скелетних травм та патологій кістково-м’язової системи. Участь у реалізації беруть 5 регіонів та МЗС Чеської республіки, Угорщина та Австрія. Закарпатська делегація закликала міжнародних партнерів приєднуватися до проєкту «4.5.0 Recovery center» і внести свій вклад у медичну реабілітацію українських військових. Центр має стати місцем, де кожній людині буде безпечно, зручно та спокійно, а ветерани зможуть якнайшвидше повертатися до здорового способу життя.

У 2025 році Польща прийматиме ювілейний, десятий, саміт Тристоронньої ініціативи. Президент Анджей Дуда висловив сподівання на залучення багатьох кіл – академічних, аналітичних центрів, організацій громадянського суспільства, а також бізнесу.

Польський лідер наголосив на важливості розвитку Триморського формату як привабливого форуму для співпраці не тільки в межах Європейського Союзу, але й за його межами. Інфраструктурні проєкти, що реалізуються в рамках Ініціативи, повинні сприяти розвитку всього регіону, забезпечуючи економічну та соціальну безпеку. У контексті зростаючої загрози з боку Росії обговорюється можливість використання інфраструктури Тримор’я для військових цілей.

Президент Дуда підкреслив, що в умовах відродження російського імперіалізму ми не можемо дозволити росії перемогти в Україні, адже це спричинить подальшу агресію. Включення України, Білорусі, Молдови, Грузії та країн Західних Балкан до зони безпеки, свободи і процвітання є головною метою польської зовнішньої політики та політики в рамках Ініціативи Тримор’я.