Дезінформація: 60% українських дипломатів не хочуть повертатися додому
Ілюстрація mind.ua

Дезінформація: 60% українських дипломатів не хочуть повертатися додому

Портал legaartis.pl опублікував статтю, в якій стверджується, що близько 60% українських дипломатів не хочуть повертатися додому. Новина подається у тому контексті, що Україна не може створити належних умов для своїх дипломатів, і вони вимушені шукати прихисток в інших державах.

Зрозуміло, що російські ЗМІ не змогли пройти мимо такої «гарячої» новини. Вони не лише підхопили тему, але й пригадали інші скандали за участю українських посадовців. Зокрема, любов деяких депутатів до закордонних курортів під час війни.

А Служба зовнішньої розвідки Росії дійшла до того, що запропонувала українським дипломатам їхати до Москви, де їм буде надано гарантії безпеки.

Втім, ця інформація була швидко спростована Міністерством закордонних справ України. Тут заявили, що інформація про те, що 40-60% українських дипломатів не повертаються до України, є неправдивою.

“Ця інформація абсолютно не відповідає дійсності. Насправді, маємо таку ситуацію: з 24 лютого 2022 року після закінчення відрядження звільнилися з МЗС і не повернулися в Україну 18 кадрових дипломатів, а також 15 працівників, які працювали за контрактами. Остання категорія була працевлаштована за кордоном на фіксований термін без зобов’язань подальшого працевлаштування в МЗС. Тобто, якщо говорити про систему дипломатичної служби, то це 18 осіб”, – зазначили у зовнішньополітичному відомстві України.

Також у міністерстві підкреслили, що загалом гранична чисельність співробітників закордонних дипломатичних установ України – 1485 осіб. Відповідно, кількість тих, хто не повернувся, насправді становить 1%. Українські видання наводять цитату міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, який стверджує, що усі українські дипломати без винятків мають дотримуватися наказів МЗС щодо повернення після завершення їхніх відряджень. У міністерстві вважають розповсюдження фейкових новин про те, що 60% дипломатів не повертаються до України фейковою інформацією, яка «збіглася в часі з дискредитаційною кампанією проти українських дипломатів, розгорнутою Службою зовнішньої розвідки РФ».

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства