Форум громад та волонтерів «Львівщина для ЗСУ»

Форум громад та волонтерів «Львівщина для ЗСУ»

1 травня 2024 року Український католицький університет зібрав відомих громадських діячів та волонтерів на Форум громад і волонтерів «Львівщина для ЗСУ». Приводом для зібрання волонтерів стало обговорення важливих потреб для армії, а також Проект Закону 9559-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України» (Чи вирішує актуальні питання цей проект Закону на теперішній час?»). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог кандидатки наук із соціальних комунікацій, викладачки кафедри міжнародної інформації Національного університету “Львівська політехніка”, журналістки-блогерки, громадської діячки, волонтерки, бізнес-аналітикині, комунікаційниці, політтехнологині Марії Павлюх.

Партнерами заходу виступали: громадська організація «Нескорені», Благодійний фонд Уляни Кузик, «група 201», ГО «За екорозвиток», «Добро.дій», Львівська обласна військова адміністрація, Львівська міська рада.  В межах заходу відбулося 3 панельних дискусії: І «Перехід на оборонні рейки – зараз або пізно» (модератор: Віктор Біщук ‒ ветеран російсько-української війни),  ІІ «Волонтери + місцева влада + бізнес = надійний тил для ЗСУ» (модератор: Андрій Огінок – голова БО «БФ «Авто Ангел Львів»), ІІІ «Волонтери + місцева влада + бізнес = надійний тил для ЗСУ» (модератор: Кирило Новіков  ‒ керівник БФ «Допомога Львівському оборонному Кластеру»). 

Відкрив Форум Олег Гуйт (позивний – Хасан) – командир батальйону БПЛА 24 ОМБр ЗСУ, який окреслив головні проблеми фронту, серед яких снарядний голод, адже військова допомога зі США надходить повільно. Виходом із ситуації є виробництво дронів, які можуть врятувати життя військових. Далі слово взяв голова ЛОВА Максим Козицький, що наголосив на важливості Проекту Закону 9559-д, оскільки громади досі не мають закордонних підстав для перерахування допомоги хлопцям, які з громади служать в ЗСУ.  До вітального слова долучився Олександр Лабецький – голова ГО «Нескорені», співзасновник «Групи 201», співорганізатор Форуму.

Головними меседжами першої панельної дискусії стало жваве обговорення ініціативи Марії Берлінської, керівника «Victory Drones» про запуск онлайн-кyрсy «Дрони для громад», де ініціативні громадяни матимуть змогу навчитися збирати дрони в самих громадах. До обговорення долyчився народний депутат України Роман Лозинський.  Успішним досвідом волонтерства та допомоги армії поділився голова Городоцької територіальної громади Володимир Ременяк, який розповів про військовий бюджет громади.

Друга панельна дискусія охоплювала питання створення оборонного комплексу на регіональному рівні та підтримка волонтерських ініціатив. Розпочав панель Степан Куйбіда – директор департаменту економічної політики ЛОВА, що наголосив на пріоритетах під час війни. Про головні проблеми, з якими стикаються волонтерські ініціативи розповіла Уляна Кузик – голова благодійного фонду. Володимир Марусяк поділився успішними кейсами співпраці Львівської міської ради та ветеранів війни. Юридичні проблеми є чи не найважливішими для громад, які хочуть допомогти своїм хлопцям, що служать, ‒ вважають Олег Канівець та Володимир Гутник (голови Стрийської і Зимноводівської територіальних громад).

Серед головних питань третьої панельної дискусії: необхідність координації зусиль волонтерів, місцевих громад та виробників оборонної продукції та успішні кейси співпраці волонтер+влада+виробник оборонки. Своїм досвідом поділилися: Софія Федина та Ірина Супрун, які наголосили на проблемах держави під час війни. Ігор Дулин – голова благодійної організації «Добро.дій» та благодійного проекту «Пташки перемоги», підприємець і волонтер, окреслив завдання громадських діячів, що забезпечують фронт дронами. Він поділився успішними кейсами співпраці з різними організаціями і підприємцями на благодійних аукціонах. Важливими стали промови виробників дронів, що активно співпрацюють з ліцеями навчаючи молодих хлопців та залучаючи їх до співпраці. 

Закінчився Форум напрацьованими контактами між волонтерами і виробниками дронів та побажаннями бажаної перемоги!