На рахунку прикордонних медиків «Ката» та «Ексі» більш як сто врятованих життів

На рахунку прикордонних медиків «Ката» та «Ексі» більш як сто врятованих життів

Завдяки їх високому професіоналізму, завзятості, стійкості та невтомності, ще сотні військовослужбовців Держприкордонслужби та Збройних Сил України наразі продовжують повноцінно захищати України від ворожої навали. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ДПС України.

Обидва медики виконують бойові завдання у складі відділу прикордонної служби «Чоп (тип С)» Чопського загону. Нещодавно вони разом з побратимами повернулися на Закарпаття з Харківського напрямку. Для «Ката» це був уже третій бойовий виїзд, для «Ексі» – четвертий. Для обох він видався чи не найважчим.

Прикордонник Ян на псевдо «Кат» зізнається, що виконує свою роботу без емоцій, без жалю до поранених, чітко і вміло надаючи кваліфіковану допомогу.

«Усі зайві думки, емоції, співчуття заважають та відволікають. Потрібно усе робити швидко і точно, лише це рятує життя, – ділиться досвідом Ян. – Евакуація – це важко, це боляче для пораненого, але ми думаємо не про те, аби завдати йому якнайменше дискомфорту, а про те, як найшвидше надати первинну допомогу, доставити його до стабілізаційного пункту та врятувати життя».

Прикордонний медик Владислав на псевдо «Ексі» розповідає, що в останньому виїзді найшвидша евакуація пораненого побратима складала усього 15 хвилин, найдовша – дві години, а загалом вони намагалися за годину доставити «трьохсотого» до лікарів. Хлопці розповідають, що за їхню службу не було жодного випадку, коли б вони не змогли доправити пораненого живим до стабпункту.

Інколи, зазначають хлопці, важкопоранені перебувають у такому стані, коли просять не чіпати їх і дати можливість померти, аби припинилися біль і страждання. Звісно, такі вказівки ігноруються і знесилених побратимів буквально повертають з «того світу». Траплялися випадки, коли такі побратими уже за годину зусиль медиків ставали на ноги і могли самі дійти до точки евакуації і потім безмежно дякували за порятунок.

Під час останнього виїзду, коли їх підрозділ перебував на Вовчанському напрямку, «Кат» сам отримав осколкові поранення під час виходу на позицію. Необхідну допомогу медикові надав його побратим «Ексі».

«Немає нічого ціннішого за людське життя. Суть нашої роботи – аби вберегти його. Дуже сподіваємося, що це вдаватиметься нам і надалі», – кажуть медики.

За мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, надання кваліфікованої медичної допомоги в умовах воєнного стану, сумлінне та бездоганне виконання службового обов’язку прикордонних медиків «Ката» і «Ексі» було відзначено державними нагородами – медалями «За врятоване життя».