Освітній проєкт STEM is FEM долучився до найбільшої в Європі tech-конференції для жінок

Освітній проєкт STEM is FEM долучився до найбільшої в Європі tech-конференції для жінок

Створення ком’юніті для молоді та боротьба з гендерною нерівністю: STEM is FEM на саміті Perspektywy Women in Tech 2024. Про це повідомляє Upmp.news.

500 спікерів з усього світу на найбільшій європейській tech-конференції для жінок і одна з них — представниця першої в Україні STEM-екосистеми.

Аліна Щербина, Strategic Lead освітнього проєкту STEM is FEM, відвідала саміт Perspektywy Women in Tech 2024, який пройшов у Варшаві. Вона представила міжнародній публіці першу STEM-екосистему в Україні, поділилась основними викликами у боротьбі з гендерною нерівністю у науці та технологіях і тим, як проєкт їх долає.

Perspektywy Women in Tech 2024 відвідали близько 14 000 учасників та учасниць. Ця подія — можливість для жінок з усього світу обмінятися досвідом, знайти нові партнерства для проєктів, обговорити те, що турбує у tech-індустрії. Цьогорічний захід — не перший для STEM is FEM. Так у 2019 році конференцію відвідала на той момент 16-річна учасниця спільноти Наталія Снігур — поїздка стала її нагородою за перемогу в освітньому модулі “Біотехнології”.

Під час свого виступу Аліна Щербина розповіла про три спільноти, створені у межах нової STEM-екосистеми, організація активностей для їхніх учасників та плани проєкту на майбутнє. Іноземній аудиторії було цікаво дізнатися, як в Україні працюють з молодими жінками. Багато учасниць конференції зацікавились, як вони можуть стати менторками для дівчат STEM is FEM, а їхні організації — партнерами проєкту.

На івенті також була організована Ukrainian Tech Zone, де сотні учасниць з України мали змогу виступити, поспілкуватися одна з одною та обмінятися досвідом.

“Сьогодні формат ком’юніті стає все популярнішим як в Україні, так і в світі: я знаю багатьох жінок, які до них долучаються. Але існує не так багато спільнот для тих, хто тільки починає свій шлях в STEM — для школярок та студенток, які сумніваються у власних силах і не знають, в кого спитати поради. На початку кар’єри я, як і більшість жінок, хотіла б мати рольову модель успішної жінки, наставницю, яка б підтримала мене та направила. Це і є метою нашої екосистеми: дати дівчатам опору, нові знання, менторів, які поділяться досвідом”, — розказує Аліна Щербина.

Під час Perspectywy Women in Tech 2024 багато говорили про жіноче лідерство: чому світовій tech-індустрії потрібно більше спеціалісток та як розширити можливості жінок у технологіях. Особливу увагу приділили розвитку штучного інтелекту. Так, під час панельної дискусії “Between generative and general: Future made by AI” спікерки обговорювали етичність використання ШІ-технологій, їхнє застосування у різноманітних сферах життя та вплив цього на кількість робочих місць та безпеку людей.

“Ми створили першу STEM-екосистему в Україні для того, щоб професіонали могли передавати знання та досвід молоді. Адже ідеї живі лише тоді, коли ними діляться. І саме тому STEM is FEM долучився до цьогорічного саміту: аби показати унікальний досвід України — та познайомитись з тенденціями та проєктами Європи. Ми всі знаємо: прогрес можливий лише спільними зусиллями”, — ділиться ініціатор STEM is FEM Сергій Токарєв.

STEM is FEM – перша STEM-екосистема в Україні, яка обʼєднує організації, людей та ідеї, що взаємодіють для популяризації освіти та карʼєри в галузях науки, технології, інженерії та математики. У 2023 році Міністерство закордонних справ України нагородило проєкт званням “Почесний амбасадор України в сфері науково-освітньої дипломатії”. STEM is FEM був ініційований українським ІТ-підприємцем та співзасновником інвестиційної групи Roosh Сергієм Токарєвим.

Women in Tech Summit — щорічна найбільша в Європі конференція для жінок у технологічній сфері. Цьогоріч за два дні було проведено 50 спеціалізованих воркшопів, 85 кар’єрних ярмарків та 300 менторських сесій.