ЄС не підтримав вимоги двох країн закликати Україну відновити поставки «Лукойлу»
Ілюстративне фото pxhere.com/CC0 Domena publiczna

ЄС не підтримав вимоги двох країн закликати Україну відновити поставки «Лукойлу»

Угорщина та Словаччина говорять, що рішення Києва припинити транзит нафтопродуктів компанії «Лукойл» через нафтопровід «Дружба» ставить під загрозу їхню енергетичну безпеку. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Спроба Угорщини та Словаччини заручитися підтримкою Європейського Союзу в останній суперечці з Україною стосовно перебоїв із транзитом нафти російської компанії «Лукойл» зазнала невдачі. Про це повідомляє «Європейська правда», з посиланням на Financial Times.

На засіданні постійних представників країн ЄС у середу, 24 липня, Угорщина та Словаччина повторили прохання до Європейської комісії розпочати з Україною консультації стосовно «Лукойлу» в межах Угоди про асоціацію.

Але єврокомісар із питань торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив, що Брюсселю знадобиться більше часу для збору доказів і оцінки правової ситуації. За інформацією трьох дипломатів ЄС, 11 країн у середу, 24 липня, підтримали його позицію і жодна не стала на бік Будапешта і Братислави.

Один із дипломатів сказав, що Угода про асоціацію з Україною містить пункт про безпеку, який теоретично дозволяє перервати постачання російської нафти.

Угорщина та Словаччина отримали винятки з загальноєвропейської заборони на імпорт російської нафти після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Але Київ нещодавно розпорядився припинити транзит нафтопродуктів компанії «Лукойл» через нафтопровід «Дружба».

Україна наполягає, що нафтопроводом тече така ж кількість нафти, як і раніше, завдяки іншим російським компаніям. Угорщина та Словаччина ж говорять, що рішення Києва ставить під загрозу їхню енергетичну безпеку.

У понеділок, 22 липня, на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі Петер Сіярто заявив, що до цього часу двом країнам вдавалося застосовувати тимчасові рішення для забезпечення безперервності постачань, але вони не можуть замінити довгострокову стабільність.

eurointegration.com.ua/Д.Н.