Засновниця бренду Svarga Наталя Яриш дбає за національну ідентичність військових, пересічних українців і донатить на ЗСУ

Засновниця бренду Svarga Наталя Яриш дбає за національну ідентичність військових, пересічних українців і донатить на ЗСУ

Засновниця бренду Svarga, львів’янка Наталія Яриш дбає за те, щоб культура носіння вишиваного одягу зберігалася не тільки під час особливих свят, а й також щодень. Вона відновлює автентичні вишивки різних регіонів України з 2012 року, а також за зразками чи світлинами  ‒ вишиванки відомих людей. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог кандидатки наук із соціальних комунікацій, викладачки кафедри міжнародної інформації Національного університету “Львівська політехніка”, журналістки-блогерки, громадської діячки, волонтерки, бізнес-аналітикині, комунікаційниці, політтехнологині Марії Павлюх.

До особливих колекцій бренду належить: «Довбуш», «Вишивана Україна», «Скриня». Особливим проєктом бренду Svarga стала спільна праця з Українською бронею у створенні першого анатомічного жіночого бронежилету в Україні. Головною метою цієї титанічної праці ‒ підкреслити важливість духовної броні ‒ вишиванки, яка з давніх часів для українців була потужним захистом. В орнаментах, на представлених вишивках, зашифровані сакральні символи, які слугують оберегами. Саме їх Svarga відтворила на жіночих бронежилетах як поєднання фізичного захисту з духовним.

Жіночий бронекостюм отримав назву «Рута Люта» і має прихований сенс – відома квітка червона рута, що її прославив Володимир Івасюк, наповнена люті і гніву проти окупантів. Дизайнери проєкту намагалися представити оригінальні орнаменти різних регіонів України. При чому сам бронекостюм дуже зручний і легкий, а зовні – ще й красивий. У фотосесії проєкту взяли участь відомі медикині, військовослужбовці, громадські діячки: нині покійна Ірина Цибух, Юлія Паєвська (Тайра), Світлана Воронова (Грація), Ірина Терехова (Незламна) та ін.

У вересні 2023 року команда Наталі створила колекцію «Довбуш» як мерч однойменного пригодницько-історичного фільму Олеся Саніна. На вишиванках зашифрований сакральний знак та символ фільму ‒ «Гуцульська Ружа», яка символізує сонце та вранішню зорю. В народному значенні того часу ‒ це символ освідчення у коханні.

Сьогодні Svarga має спільні проекти із: Українська Броня, Dovbush Movie, BlaBlaCar, SHOco., BMW Україна, та ін. Наталя Ярош гідно представляє свої колекції на форумах, конференціях, бізнес-подіях, прем’єрах відомих вистав.

Цьогоріч, до Дня вишиванки, 11 травня 2024 року, в Пороховій вежі, Наталя та її команда організували дві виставки: «Вишивана Україна» і «Скриня». «Вишивана Україна» демонструє регіональні особливості автентичної вишивки. Експозиція містить вишиванки всіх регіонів нашої країни разом з Кримом. Натомість «Скриня» ‒ це переосмислення особистого спадку засновниці приватного музею вишиванок Наталі Яриш та традиційної спадщини українців. Вона налічує 12 старовинних взірців сорочок-буденок, адаптованих до сорочок сучасного крою та повсякденного носіння.

Виставку відвідали громадські діячі, журналісти, політики та очільник області Максим Козицький, який зазначив, що «усі вишиванки різні, але вони однаково теплі, однаково рідні, однаково добрі, однаково сильні, однаково сміливі». Більшість відвідувачів ділилися своїми враженнями від вишиванок, серед яких директор музею-садиби Івана Франка Богдан Тихолоз, підприємець Тарас Демкура, директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА Ірина Гаврилюк.

Наталя Яриш часто донатить на ЗСУ та віддає свої вишиванки на благодійні аукціони. Зокрема, пані Наталя є партнером проєкту «Пташки перемоги» та тісно співпрацює з головою громадської організації «Добро.дій» Ігором Дулином. Неодноразово її вишиванки ставали цінними донатами. На одному з благодійних аукціонів вишиванка бренду стала донатом на суму 1 млн гривень.

Сьогодні Наталя Ярош є відомою бізнес-леді, яка плекає національну ідентичність в бізнесі та серед пересічних українців. На запитання: чим Svarga відрізняється від інших виробників вишиванок, пані Наталя відповідає: «Насамперед ми маємо зрозумілу й чітку бренд-стратегію. Її дотримання й відрізняє нас від інших брендів. Якщо коротко, то унікальна ідея бренду Svarga описана двома словами «добротна повсякденність» А продукт, який ми пропонуємо ‒ це автентична українська вишиванка для повсякденного носіння.

Отож, ми створили свою нішу на ринку і чітко відрізняємося від вишиванки як родинної чи музейної реліквії, вишиванки для свята чи особливих подій, вишиванки ручної роботи, авторських вишиванок та шароварщини, яка, будьмо відверті, також має свій сегмент на ринку. Окрім матеріального продукту ‒ вишиванки, «добротна повсякденність» містить й цінністні орієнтири, представлені в наступних принципах: «пам’ятай свій рід, своє минуле, свою національну ідентичність», «пам’ятай, що ти ‒ українець/українка».