16 антидопінгових національних агентств закликали WADA покарати Росію

16 антидопінгових національних агентств закликали WADA покарати Росію

У спільній заяві 16 національних антидопінгових агентств закликали Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) негайно притягнути до відповідальності Росію, оскільки остання не надала експертам WADA можливості вилучення допінг-проб з московської лабораторії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ZiK.

«Після більш як трьох років перевірок, нерішучості та компромісів стосовно найгіршого допінгового скандалу в історії спорту, настав час показати, що ні для окремої особи, ні для окремої нації немає винятків у питанні дотримання кодексу Всесвітнього антидопінгового агентства», – йдеться у спільній заяві, підписантом якої є і австрійське антидопінгове агентство NADA Austria.

У заяві міститься заклик притягнути Росію до відповідальності та зазначається, що повернення РФ до міжнародного спорту слід розглядати лише тоді, «коли буде відновлена повна довіра у чисту російську культуру спорту», повідомляє австрійське видання Kleine Zeitung.

При цьому, 16 національних антидопінгових агентств закликали WADA до негайного покарання Росії, не чекаючи засідання комітету з питань дотримання норм WADA, що відбудеться 14–15 січня.

Нагадаємо, фахівці WADA на чолі з незалежним експертом Хосе Антоніо Паскуалем прибули до Москви 17 грудня для отримання даних перевірки допінг-проб російських спортсменів за період з 2011 по 2015 рік, що зберігаються в колишній будівлі московської лабораторії. Втім, Росія не впоралася із завданням у визначений їй термін, до кінця 2018 року, передати дані зі своєї московської антидопінгової лабораторії.

14–15 січня 2019 року має бути опублікована доповідь експертів WADA, від якої залежатиме, чи підтверджене рішення про відновлення Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) в правах. Засідання спеціального комітету з цього питання пройде 14–15 січня 2019 року.

Як відомо, у вересні 2018 року WADA відновило членство РУСАДА після майже трирічної дискваліфікації, викликаної скандалом навколо ймовірної державної програми застосування допінгу в Росії. РУСАДА, однак, має виконати низку умов, однією з яких є доступ WADA до московської антидопінгової лабораторії, а також до її інформаційній системи та допінг-проб, опечатаних з 2015 року.