Британія висилає 23 російських шпигунів через отруєння полковника Скрипаля
http://external.polskieradio.pl/files/756b87a7-aefd-422a-8cf0-5586a99892ab.file

Британія висилає 23 російських шпигунів через отруєння полковника Скрипаля

Про те, чому справа полковника Скрипаля спричинилася до міжнародного конфлікту читайте у матеріалі Олександра Яконського для Польського радіо з Лондона. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Британія висилає 23 російських шпигунів через отруєння полковника Скрипаля

Уряд Великої Британії оголосив санкції проти Росії через звинувачення у причетності Кремля до отруєння у Солсбері британського громадянина і колишнього офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля. Лондон висилає 23 російських дипломати, які визнанні «не задекларованими розвідниками» у Британії. Тереза Мей обіцяє запровадити санкції за порушення прав людини в Росії та підписати так-званий «Акт Магніцького» ініційований у США. Передбачається також замороження російських активів у Британії, якщо вони використовуються протизаконно. Можливі також анти-корупційні заходи щодо відмивання російських грошей та перевірку коштів на які багаті росіяни купують приватну власність у Британії. На дипломатичному рівні, Лондон заморожує відносини з Москвою на найвищих щаблях, і відкличе запрошення міністру Лаврову відвідати Британію з офіційним візитом. Лондон не надішле офіційної делегації на Кубок світу з футболу у Росії і вестиме переговори з союзниками у Євросоюзі, НАТО та ООН з цілої низки санкцій. За словами Терези Мей, більшість союзників (Німеччина, Франція, США, Канада та Австралія) цілком солідарні з Британією і розглянуть подібні заходи у найближчому часі.

Закиди Москві та спростування Кремля

Керівник британського уряду Тереза Мей повідомила парламент у Лондоні, що Сергія та Юлію Скрипалів було отруєно нервово-паралітичною речовиною (хімічною зброєю) “Новічок”, яку розробили в Росії за часів СРСР. Окрім Скрипалів у реанімації опинився також офіцер поліції, який також зазнав впливу нервово-паралітичного реагента, коли надавав Скрипалям допомогу і досі залишається в серйозному стані. До розслідування та знешкодження забруднення залучено сотні військових спеціалістів, а десятки мешканців Солсбері потенційно могли зазнати впливу хімічної зброї, якщо обідали у піцерії, де як підозрюють, було отруєно Скрипалів. У Лондоні розглядають інцидент у Солсбері замахом на вбивство, спонсорованим російською державою на британській території з використанням забороненої зброї у порушення Конвенції про заборону хімічної зброї. Іншими словами Кремль звинувачують у незаконному використанні сили російською державою проти Великої Британії та першим випадком агресивного використання нервово-паралітичної речовини (хімічної зброї) у Європі після Другої світової війни. Москва твердить, що знищила запаси хімічної зброї ще у вересні 2017 року, і вимагає речових доказів, що нервово-паралітична речовина, яка швидко розкладається, була вироблена у Росії. Посол Росії у Британії назвав звинувачення британського уряду, щодо отруєння Сергія Скрипаля «неприйнятними» та «провокаційними».

Російський чи британський шпигун?

Більшість часописів у Британії рясніють заголовками про отруєння «російського шпигуна» Скрипаля з огляду на те, що він був полковником російської військової розвідки ГРУ, де опинився після служби у радянському війську. Проте, як саркастично написала прес-служба російського посольства у Лондоні (в мережі Твітер): «Він власне був британським шпигуном, працював на МІ6», тобто на британську розвідку. Часопис Таймс вмістив докладний опис військової кар’єри киянина Сергія Скрипаля, яка почалася з десантних військ СРСР і війни в Афганістані. Кадровий офіцер цінувався особисто керівником радянських військ у Афганістані генералом Громовим, і згодом став успішно працювати на російську військову розвідку ГРУ. Саме під час роботи на ГРУ у Іспанії, Скрипаля завербувала британська розвідка. Коли ФСБ заарештувала полковника у відставці в 2004 році, він зізнався, що видав британцям понад 300 імен агентів ГРУ у Західній Європі. З таборів Мордовії Скрипаль потрапив на пенсію у англійське містечко Солсбері, коли американці виміняли його на російських шпигунів у 2011 році. Отримавши британське громадянство, Скрипаль не приховував свого військового минулого від сусідів, казав, що походить з України і часом читав лекції у британських військових коледжах. Таймс вказує, що полковник Скрипаль видав російську агентуру в Європі у той час, як ФСБ очолював Путін, що могло бути мотивом для отруєння, адже президент Росії офіційно заявляв, що не пробачає зради і обіцяв, що усі «зрадники погано закінчать». Офіційно Москва твердить, що не причетна до отруєння Сергія Скрипаля та його доньки 4 березня 2018 року і вимагає доказів оприлюднених Терезою Мей звинувачень. Оглядачі у Британії схиляються до того, що отруєння британського подвійного агента та підданого британської королеви було викликом Лондону і залякуванням опозиції в Росії, якщо вона насмілиться співпрацювати з країнами Заходу.

Олександр Яконський для Польського радіо з Лондона