Снайдер: Німеччина повинна скасувати Nord Stream 2 у відповідь на викрадення літака
Примусово затриманий у Мінську Боїнг 737-800 компанії Ryanair EPA/ONLINER.BY

Снайдер: Німеччина повинна скасувати Nord Stream 2 у відповідь на викрадення літака

Американський історик Тімоті Снайдер прокоментував примусове приземляння в Білорусі літака і затримання опозиціонера Рамана Пратасєвича. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Німеччина повинна скасувати Nord Stream 2», – написав у Твіттері Тімоті Снайдер, коментуючи інформацію про викрадення режимом у Мінську пасажирського літака з білоруським опозиціонером.

У неділю в другій половині дня білоруські винищувачі МіГ-29 змусили приземлитися в Мінську цивільний літак компанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. На борту був Раман Пратасєвич, білоруський журналіст та опозиціонер, співзасновник порталу NEXTA. Коли літак приземлився, його затримали спецслужби Білорусі. «Тут мене чекає смертна кара», – сказав він пасажирам.

Ця ситуація викликала ряд коментарів. Поведінку білоруської влади прокоментував, зокрема, президент Анджей Дуда. «Події в Білорусі, пов’язані з фактом, що пасажирський літак примусили приземлитися, є черговим прикладом порушення основних принципів міжнародного права. Світове співтовариство не може залишатися байдужим. Необхідними є рішучі дії стосовно білоруської влади», – написав президент Польщі.

Своєю чергою, прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький заявив, що звернувся до глави Європейської ради з пропозицією розширити порядок денний завтрашньої  зустрічі ЄР пунктом про негайні санкції проти Білорусі. «Викрадення цивільного літака – це безпрецедентний акт державного тероризму, який не може залишитися безкарним», – наголосив глава польського уряду.

Дії Мінська прокоментував також історик Тімоті Снайдер. «Білорусь не викрала б літака Європейського Союзу без згоди Росії. Можливо, навіть, викрадення було російською ініціативою (…). Тому ЄС повинен розглянути санкції як проти Білорусі, так і проти Росії, а Німеччина повинна скасувати Nord Stream 2. З огляду на це. З огляду на Навального. І з огляду на факт, що нагородження Росії газопроводом за напад на Україну було обурливим», – заявив Снайдер.

www.energetyka24.com/Н.Б.