Роль емпатії серед дітей у часи війни

Роль емпатії серед дітей у часи війни

Незважаючи на літні канікули маленьких українців, БФ польсько-українського партнерства разом з БФ “Карпатські ініціативи” продовжили свою діяльність. Цього разу в партнерстві з польським CZEPCZYŃSKI FAMILY FOUNDATION для дітей польського походження на Закарпатті.

За час війни БФ польсько-українського партнерства разом з БФ “Карпатські ініціативи” провели кілька благочинних акцій для дітей на Закарпатті. Основною їх спільною метою стало намагання інтегрувати дітей, що вимушено переїхали в Ужгород, з місцевими дітьми. Тут надважливу роль відіграє емпатія – здатність поставити себе на місце іншої людини і зрозуміти її почуття. Ця здатність розвивається в дитини з раннього віку, коли вона тільки починає взаємодіяти з навколишнім світом. Важливо пам’ятати, що хоча наші діти й народжуються із природними здібностями до емпатії та великодушності, розвиток цих рис характеру не відбувається природним чином, більше того, згасає, якщо їх залишити без уваги. Тому одну з акцій ми присвятили саме емпатії, використавши для цього чудові книжки “Азбука емпатії, тому що ми всі однакові”, які нам люб’язно надав CZEPCZYŃSKI FAMILY FOUNDATION. 

“Усі діти мають право на щасливе дитинство. Жодна дитина не має почуватися гірше, тому що відрізняється від інших. Бо насправді УСІ МИ ОДНАКОВІ!” –  так говорить Артур Чепчинський, Голова правління фонду CZEPCZYŃSKI FAMILY FOUNDATION.  “2022 рік показав нам, наскільки ефемерними можуть бути свобода та відчуття безпеки. Мільйони сімей з України знайшли притулок у Польщі, тисячі українських дітей приєдналися до польських шкіл і дитсадків, найменшим учням та дошкільнятам за одну ніч довелося пізнати нову ситуацію та прийняти однолітків з іншої країни, що виховані в інших культурах і розмовляють іншою мовою. Серед наших маленьких гостей також є люди з особливими потребами, що зокрема пов’язані з освітою. Ми не можемо це ігнорувати і повинні почати діяти, серед іншого, готуючи польських дітей до нової ситуації” – звертає увагу пан Артур Чепчинський.

А ми зі свого боку передали книжки про емпатію польською мовою сім’ям, а саме – дітям членів Товариства польської культури Закарпаття ім. Гнєви Волосєвич, з яким плідно співпрацюємо.

Дана книга покликана допомогти батькам “говорити з дітьми з раннього дитинства, що, незважаючи на відмінності у зовнішності чи поведінці, ми всі однакові, що кожен хоче бути щасливим, коханим і прийнятим, яким є. Кожен має свої великі і маленькі мрії. Кожна дитина може мати особливі освітні потреби. Незалежно від того, звідки вона походить, візуальних відмінностей, стану психіки чи здоров’я чи різного походження” (цитата з промови до книги).

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства