9 серпня весь світ відзначає Міжнародний день корінних народів світу

9 серпня весь світ відзначає Міжнародний день корінних народів світу

9 серпня весь світ відзначає Міжнародний день корінних народів світу.

Міжнародний день корінних народів світу був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН в 1994 році.

Саме в цей день в 1992 році відбулося перше засідання Робочої групи щодо корінних народів Підкомісії із заохочення і захисту прав людини, в якому говорилося, що:
«У цей Міжнародний день корінних народів світу ми віддаємо належне багатству культур корінних народів і особливому внеску, який вони приносять в сім’ю народів світу. Ми також пам’ятаємо про величезні труднощі, з якими стикаються багато корінних народів – від неприпустимих масштабів бідності та захворюваності до позбавлення майна, дискримінації і відмови в основоположних правах людини».

Наразі загальна чисельність корінних народів на планеті складає близько 400 мільйонів чоловік, які живуть більш ніж в 90 країнах і представляють безліч мов і культур.

І хоча корінні народи становлять лише 5% населення Землі, на їх частку припадає 15% найбіднішого населення планети. Адже вони продовжують стикатися з безліччю проблем, а їх права нерідко порушуються.

Для залучення уваги широкої громадськості і влади різних рівнів до цих питань, і для спрямування зусиль у вирішенні проблем корінних народів в усьому світі і було засновано це свято.

У цей день прийнято проводити масові культурні заходи, на яких представники корінних народів можуть ознайомити зі своїми культурою, звичаями і традиціями.

В Україні офіційно визнаним корінним народом є кримськотатарський народ, також на визнання бути корінними народами претендують караїми, кримчаки і уруми.

У цей день хочу нагадати, що в статті 11 Конституції України зазначається наявність корінних народів і національних меншин.

У 2014 році Постановою Верховної Ради України кримськотатарський народ був визнаний корінним народом України. А Україна приєдналася до Декларації ООН про права корінних народів.

Згідно з планом дій щодо реалізації стратегії в області прав людини Міністерству культури України було доручено підготувати проект закону про корінні народи України до IV кварталу 2016 року. Були створені робочі групи, але результату немає.

Закон України про національні меншини морально застарів, а закон про корінні народи України відсутній взагалі. Тобто, відсутня повністю державна етнонаціональна політика в Україні і вимагає термінового правового врегулювання.

Хочу звернути увагу, що питання правового врегулювання етнонаціональної політики для воюючої країни, повинно бути питанням номер один в контексті національної безпеки держави.

Проводилися слухання та круглий стіл в профільному комітеті Верховної Ради України в 2017, 2019 і в 2020 роках. Але, немає ніяких результатів за винятком популістських заяв.

Хочу нагадати, що законодавча ініціатива належить і Президенту України, і народним депутатам, і Кабінету Міністрів України, але при цьому хоч і проводяться слухання, а насправді немає навіть зареєстрованих у Верховній Раді України проектів законів.

Якщо не буде конкретного обговорення проектів законів, зареєстрованих у ВР України, не виключаю, що знову через рік, в Міжнародний день корінних народів світу будемо говорити про необхідність наявності законів, але закони будуть відсутні.

Часто у виступах політиків та представників виконавчої влади, ми чуємо тільки інформацію про мовні проблемні питання, але етнонаціональна політика України повинна бути цілісною, а проблема мови тільки її складовою.

Для цього потрібно зробити наступні кроки:

1. Зареєструвати проект закону, направити його для експертизи до Експертного Механізму з прав корінних народів, який є консультативним органом Ради з прав людини ООН і має мандат ООН для проведення подібної експертизи

2. Прийняти Закон про корінні народи України, з урахуванням стандартів Декларації ООН про права корінних народів;

3. Прийняти Національний план дій щодо захисту прав корінних народів України, в межах адаптації Загальносистемного плану дій ООН щодо корінних народів.

А в День корінних народів – 9 серпня, вважаю важливими і корисними наступні заходи:

1) Заява Президента України про захист державою прав корінних народів України (кримських татар) про необхідність дотримання державою-агресором відповідних стандартів ООН в Криму;

2) Указ Президента України про пам’ятну щорічну дату в Україні 9 серпня – День корінних народів світу;

3) Доручення Президента України компетентним органам про проведення щорічних культурних і просвітницьких заходів, присвячених історії та культурі корінних народів України (в т.ч. випуск поштових марок, монет і т.п.);

4) доручення Президента України МЗС України щодо висвітлення по дипломатичних каналах позиції України з питань Дня корінних народів ООН, Декларації ООН про права корінних народів і проблем корінних народів України, пов’язаних з російською агресією;

Вітаю з Міжнародним днем корінних народів світу!

Halqara tamır halk kunü hayırlı olsun!

Кращим подарунком для корінних народів буде прийнятий закон!

Сподіваюся до наступного Дня корінних народів, такий закон буде в Україні!

Захистіть корінні народи України!

Боріться за Крим!

Боріться за Україну!

 

 

 

 

 

 

Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.