Але серед радісних зойків про авансом видане кандидатство в ЄС – давайте не забувати про «дієвість» та «дієвих»

Але серед радісних зойків про авансом видане кандидатство в ЄС – давайте не забувати про «дієвість» та «дієвих»

Але серед радісних зойків про авансом видане кандидатство в ЄС – давайте не забувати про «дієвість» та «дієвих».
Усі ж дивилися шикарний серіал «Чорне дзеркало»? Якщо першу серію пропустити, то вапше агінь. У більшості серій п’яти сезонів серіалу так чи інакше йдеться про недалеке майбутнє, в якому використовуються чудесні технології і з якими проблемами людство через це стикається.
Наприклад, серія, в якій йдеться про те, що буде якщо завантажити віртуального двійника загиблого коханого в синтетичне тіло. Про придушення прагнення до свободи домашнього робота-помічника. Про робота-подругу, який(яка) змінює життя власниці. Про перемогу «китайської моделі», коли кожна людина може в реальному житті виставити будь-кому оцінку від 1 до 5, а від рейтингу залежить місце людини в соціумі. Про боротьбу людей проти роботів-вбивць у формі собак. Про замовлення вбивств через Twitter (хештег #ХайПомре), які виконує бджола-дрон. Про мобільний застосунок для побачень, який пророкує також, скільки протривають стосунки.
Класний серіал.
І майже кожна така серія має якусь свою «мораль», висновок, меседж: люди, думайте, бляхамуха, про безпеку технологій заздалегідь, а не тоді, коли внєзапно треба буквально рятуватися від них же.
В сучасній Україні вже можна писати сценарій для нової серії.
Скажімо, внаслідок невдалого оновлення одного сумновідомого загально-національного додатку, одна родина з Ірпеня (яким рашисти розбомбили дім), залишилася без компенсацій: https://cutt.ly/2KnPqiJ
Люди, як положено, 20 квітня подали заяву через Отой-Самий-Додаток, але 1 травня 2022 він оновився, і заява кудись видалилася. Наче її там ніколи не було. Заяву подали повторно, але на той момент місто вже не входило у перелік для допомоги.
Цікавою була реакція супер-цифрового супер-міністерства: «я не я, хата не моя, наш Найвеличнішій Додаток не зберігає такі дані, ми – лише труба, ми тут просто проходили повз».
І цікаво, скільки ще подібних ситуацій сталося через цей невимушений першотравневий кидок?
В обговореннях бачу багато коментарів «і в мене те саме», але ж багато людей просто мовчать (хоча можуть зробити висновки лише на виборах).
А якщо припустити, що це зовсім не збій і не випадковість?
Уявімо собі голівудський сюжет, «заснований не реальних подіях»: штучний інтелект та чиновник якимось чином вступають у змову та «кидають» громадян, імітуючи збій додатку. Чиновник забирає собі гроші, призначені на виплату, а штучно-інтелектуальний додаток харчується персональними даними та готується до захоплення контролю над людством – через приховані внесення змін до реєстрів, маніпуляції з е-документами, е-опитуваннями, е-виборами. У фіналі корупціонер-змовник сам стає жертвою «партнера» і опиняється на примусових роботах з побудови сучасних дата-центрів для нової «програмної» еліти Землі.
Сюжет для блокбастеру, як на мене. «АрмагеДіядон», «Спіймай мене в базі даних якщо зможеш», «Ті, хто не сплять в реєстрах». Якщо шо, то ідея – моя ?
До речі, на близьку тематику цього року вийшов фільм «Індекс страху» з Джошем Хартнеттом, хоча там не про змову з людиною-корупціонером))
Але якщо серйозно, то наразі маємо ситуацію, коли внаслідок непродуманих безвідповідальних «pohuy-рішень» страждають конкретні люди. Яких криворукі недоліки на високих цифрових посадах позбавили їх законних прав – і при цьому морозяться. Через таких-от «цифровізаторів» у декого формується хибне враження, нібито технології – зло.
Діджитальні піонери називають усіх, хто сумнівається у безпеці їхніх кривеньких поробок «луддітами» та «агентами кремля», але насправді своїм безвідповідальним ставленням до безпеки та інтересів користувачів – самі ж примножують кількість невдоволених новими технологіями та власними ручками дискредитують їх.
Прізвищ не називаю, бо війна ж. Хоча вони і так усім відомі.
Безумовно, «цифрове» відомство робить також і багато корисного для нашої перемоги, це правда. Але одночасно, з маніакальною впертістю продовжує наполягати своїх давніх стратегічних помилках та навіть посилювати їх. Чи саме так потрібно діяти для майбутнього вступу до ЄС? Не впевнений.
Постійно чую: коні, переправа, не на часі, єднаймося, все таке.
От тільки з ким єднатися жертвам цифро-безвідповідальності у стилі «Чорного дзеркала»?
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.