Апдейт по петиції до USAID

Апдейт по петиції до USAID

Апдейт по петиції до USAID.

http://chng.it/nHsX6zPVD5

Просто зараз міні-цифра почала натуральну травлю тих експертів, які підписали листа до USAID проти некомпетентності людей, які вважають роль кібербезпеки трохи перебільшеною, але радо беруть 38 мільйонів доларів від Уряду США на посилення кібербезпеки.
Цей лист не суттєво відрізнявся від тексту петиції, але він був непублічний, направлений конкретним адресатам в USAID, а в кінці стояли справжні імена, контакти та місця роботи українських топ-експертів, які поділяють стурбованість української кібер-спільноти стосовно даної ситуації. Ці люди – еліта вітчизняного кібербезу, мають по 15-20 років практичного досвіду в кібербезпеці, їх усі знають на українському ринку.
Але цей лист ніде не публікувався, і адресувався виключно USAID.

Але USAID не придумало нічого кращого, ніж переслати цього непублічного листа прямісінько до міні-цифри. Точно як у радянські часи, коли скарга на чиновника потрапляла на виконання тому самому чиновнику.
А міні-цифра, маючи імена на місця роботи, почала погрожувати власникам компаній, де люди працюють: «а це точно позиція вашої компанії?».
Звісно, ніякий бізнес не хоче і не буде сваритися з державою. Звісно, це не позиція компаній, а лише окремих людей, які там у даний час працюють. Звісно, бізнес матиме питання до цих працівників.
Бізнес хоче просто заробляти гроші, а їх вкрай складно заробляти, якщо державні структури мають на тебе зуб. І зелені «інвест-няні» вже наглядно продемонстрували як вони будуть розправлятися з «незгодним» бізнесом.

Тому деякі експерти, під тиском переслідувань та навіть звільнення, відізвали свій підпис під листом. Я їх розумію та не засуджую.
Так, це брудна гра з боку мініцифри, гра не за правилами. Це типові методи януковічей: залякування, пресинг, шантаж.
І саме цими методами діють «нові обличчя» з «новими ідеями». Не хочеш у світле майбутнє з нами? Дуже розумний? То ми тебе туди потягнемо у кайданках, ще й додамо кийком по спині. «Родіну нє любіш, ґад?» (С)

Якщо раніше у міні-цифрі просто морозилися на критику і продовжували мовчки сунути нас усіх до цифрової прірви, то зараз броне-пластини розсунулися і з жижитального черева вистрибнув перший каральний загін з електрошокерами. Якщо це не поДіє – будуть другий, третій, четвертий, але вже з базуками, вогнеметами, обшуками та іншими «інвест-нянями».
На мене також чиниться неабиякий тиск, хоча я про це не особливо розказую.
Причому тепер вже від близьких людей, від яких я чекав лише підтримки. І це сильно деморалізує.
Я дуже вдячний тим людям, які продовжують підтримувати боротьбу за Правду та Професіоналізм.
Ще більше вдячний тим топ-експертам, які не побоялися відкрито заявити свою позицію проти агресивної некомпетентності та прихованої корупції в кібер-сфері.

Але за умов, коли державний апарат мобілізує проти тебе усі наявні колосальні ресурси, а до справи дискредитації активістів долучили федорівські бото-ферми та прямий адміністративний тиск – стояти у повний зріст на бруствері під зливою куль якось не затишно. Під загрозою можуть опинитися люди, які взагалі не хотіли брати участі у якихось протестах.
Більшість з наших колег чітко відрізняють де правда, а де картонна декорація, але більшість говорять про це між собою у пабах та на професійних тусовках. На публічні заяви вистачає сміливості у одиниць, для більшості навіть пост лайкнути страшно. Бо ж звільнити можуть.
Усе це я знаю та розумію. І не засуджую, таке життя, шо поробиш.

Але хочу просто нагадати:
Публічну петицію на даний час підписало 731 людина.
Переглядів: 3388
Поділилося: 337

Тобто нас – багато, і їх – одиниці.
Українська спільнота налічує десь біля 10 тисяч, а штат Мінцифри – трохи більше 200 некваліфікованих людино-одиниць, хоча не усі там підтримують діяльність свого керівництва. І вони нас реально бояться.
Тому що знають: сьогодні вони царюють, а завтра будуть у розшуку, під слідством та люстрацією. Не забуваймо про це і ми. І не забуваємо що вони коять зараз.

Але менше з тим, справедливість настане колись там, у світлому майбутньому. Можливо. І це не точно. Не виключено, що наступні жижталізатори будуть ще гірші.
Але ті, які при владі зараз – гадять просто тут і просто зараз. І використовують для цього нашу ж зброю – публічність та відкритість. Косять кулеметами добре видимі мішені.

Тому особисто я вирішив взяти творчу відпустку for a while.
Краще спрямую свій досвід, знання та енергію для допомоги тим, хто її дійсно хоче отримати і хто на неї заслуговує.
А паперову безпеку нехай роблять паперові експерти.
Але коли прийде черговий непетя – не біжіть по допомогу до професійної спільноти. Не верещіть «спісітє-памагітє», «ну ви ж патріоти, зробіть щось». Хоча саме так все і буде.

Так що наступний апдейт буде лише за наявності якихось дійсно позитивних новин про світло в кінці тунелю. Вангую, що це станеться ой як нескоро. І точно не за поточної влади.

Ще раз дякую хто підтримував мене та моїх колег увесь цей час, публічно та непублічно. Боротьба триває, хоча перемога поки не проглядається. Сили занадто нерівні, а потенційний союзник якось дивно себе поводить. Лупайте сю скелю далі, а я поки піду лупалку підремонтую.

Бережіть себе та своїх близьких, читайте газету «Правда». Дякую, дуже дякую (С)

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.